Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Έχει το παιδί μου αλλεργία: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάποιον παράγοντα του περιβάλλοντος. Η έξαρση των εποχιακών συνήθως αλλεργιών συμβαίνει κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες και λιγότερο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ταλαιπωρώντας περίπου το 15-20% του παιδικού πληθυσμού.

Από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας

Τα τελευταία έτη παρατηρείται μία συνεχής αύξηση του ποσοστού των παιδιών που εκδηλώνουν αλλεργία. Οι βασικές αιτίες της συνεχούς αυξητικής τάσης εμφάνισης αλλεργιών είναι κυρίως οι κλιματολογικές αλλαγές, περιβαλλοντικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν τον λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής» και σε μικρότερο βαθμό η κληρονομικότητα. Όταν ο ένας γονέας είναι αλλεργικός τότε η πιθανότητα να γεννηθεί παιδί που θα εμφανίσει αλλεργική νόσο είναι περίπου 25 με 30% (λίγο μεγαλύτερη από του γενικού πληθυσμού) ενώ όταν είναι και οι δύο γονείς αλλεργικοί τότε η πιθανότητα υπερβαίνει το 50% και στη περίπτωση που πάσχουν και οι δύο γονείς από την ίδια αλλεργική νόσο, τότε η πιθανότητα ξεπερνά το 65%.

Ποια είναι τα αίτια της εποχιακής αλλεργίας;

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα της άνοιξης που προκαλούν τοπικές ή συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά είναι η γύρη και οι σπόροι διαφόρων φυτών και μυκήτων, που έρχονται σε επαφή με το σώμα μέσω της εισπνοής, του δέρματος ή της κατάποσης. Τα συχνότερα φυτά που ενοχοποιούνται ως αλλεργιογόνα είναι το περδικάκι, το γρασίδι, η ελιά, τα αγρωστώδη, το κυπαρίσσι, το πεύκο και η λεύκα.

Πώς εκδηλώνεται η εποχιακή αλλεργία;

Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως και από διάφορα συστήματα. Συνήθως παρουσιάζεται με ρινική καταρροή, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κνησμό στον ρινοφάρυγγα, στη μύτη και στα μάτια, ερυθρότητα των επιπεφυκότων, δακρύρροια, εξάνθημα (κνίδωση), βήχα. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους και πολλές φορές προδιαθέτουν στην εκδήλωση σοβαρότερων επιπλοκών όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, διαταραχές της όσφρησης και κεφαλαλγία.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία;

Για την ανακούφιση των ενοχλητικών αλλεργικών εκδηλώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή με την μορφή σιροπιών, σπρέι και κολλύριων. Τα διάφορα σκευάσματα μπορούν να χορηγηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του αλλεργιογόνου με την εφαρμογή ειδικών δερματικών τεστ, με σκοπό την σταδιακή απευαισθητοποίηση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο και την οριστική θεραπεία με την απόκτηση ανοσίας σε αυτό.

Πώς γίνεται η πρόληψη της αλλεργίας;

Η πρόληψη της αλλεργίας επιτυγχάνεται με την μείωση της έκθεσης στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Όσο δύσκολο όμως είναι να απαγορεύσεις σε ένα παιδί να παίξει σε ένα πάρκο ή στο γρασίδι τόσο δυσχερής καθίσταται και η μη εκδήλωση των εκάστοτε αλλεργικών συμπτωμάτων. Γενικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται τους μήνες που κυκλοφορεί η γύρη είναι:
Τα παράθυρα και η πόρτα του σπιτιού να διατηρούνται κλειστά
Χρήση κλιματιστικών με ειδικά φίλτρα
Ολόσωμο μπάνιο μετά από πιθανή επαφή με το αλλεργιογόνο
Πολύ καλό πλύσιμο των ρούχων μετά από παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους
Οι βόλτες να περιορίζονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα
Η χρήση γυαλιών ηλίου για την προστασία των ματιών από διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.