Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πρόσβαση στις παραλίες για τα ΑΜΕΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
«Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Είναι γνωστό σε όλους ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολη ακόμη και με την βοήθεια άλλων ατόμων.

Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στη ζωή. Αποτελεί επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 21) και είναι δείγμα πολιτισμού για μια κοινωνία να μεριμνά για τους πολίτες με προβλήματα.

Πώς γίνεται σήμερα η πρόσβαση στην θάλασσα: Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να εισέλθει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα ήταν να πλησιάσει σε αυτήν το πολύ σε απόσταση μερικών μέτρων και μετά με την βοήθεια τρίτων να μεταφερθεί στο νερό.

Το 2011, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε την εγκατάσταση 3 διατάξεων (μηχανισμών) για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην Δυτική Αττική (Δήμο Μεγαρέων- Αλεποχώρι), στον Νότιο Τομέα (Δήμο Αλίμου) και στην πλαζ Βουλιαγμένης. Αυτές οι διατάξεις αντικατέστησαν τον ρόλο των τρίτων -εξασφαλίσαμε έτσι την ελεύθερη είσοδο των αναπήρων στην θάλασσα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όσοι χρήστες που ρωτήθηκαν στα πλαίσια άτυπης σχετικής έρευνας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα τα συναισθήματα που γεύτηκαν από την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην θάλασσα και επαφή με το υγρό στοιχείο.

Αναλυτικότερα, η διάταξη αυτή είναι εφεύρεση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών (η εφεύρεση κατοχυρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο Ειδικό Δελτίο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τ.Α΄, Ευρεσιτεχνίες, Φεβρουάριος 2011) και παρέχει την δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) κυρίως με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα χωρίς την ανάγκη βοήθειας συνοδού ατόμου.

Σύμφωνα με την εφεύρεση, αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση ενός μηχανισμού τύπου ράγας ο οποίος συναρμολογείται εύκολα στην παραλία. Η ράγα λειτουργεί ως σταθερή τροχιά για ένα συρμό που θα κινείται επί αυτής. Το σημείο έναρξης της τροχιάς βρίσκεται σε απόσταση από την ακτογραμμή, σε θέση όπου μπορεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση με το αμαξίδιο του.

Το τέλος της τροχιάς βρίσκεται μέσα στην θάλασσα σε κατάλληλο σημείο όπου το βάθος είναι ικανό ώστε το άτομο (ΑΜΕΑ) να μπορεί να κολυμπήσει χωρίς προβλήματα.

Η θετική εμπειρία του 2011 από την πρώτη εγκατάσταση τέτοιων διατάξεων, έδωσε την αφορμή στην Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κα Χρυσάνθη Κισκηρα να προβεί σε ενέργειες για την επέκταση τους σε περισσότερες παραλίες της Ανατολικής Αττικής.

Έτσι, για το 2012, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, αποφάσισε την τοποθέτηση επιπλέον επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών σε παραλίες της Αττικής. Κατά την 12η συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κας Βασιλάκου, επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση αυτή και ενέκρινε την προμήθεια των επτά (7) διατάξεων-μηχανισμών, συνολικού κόστους 200.000€ που θα βαρύνει τον Π/Υ της Περιφέρειας

Οι 4 από αυτές τις διατάξεις-μηχανισμούς θα τοποθετηθούν στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις πολυσύχναστες παραλίες της Νέας Μάκρης, της Κερατέας, της Λούτσας και του Πόρτο Ράφτη.

Το καλοκαίρι του 2012 ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας με κινητική αναπηρία θα μπορούν αξιοπρεπώς, διαθέτοντας αυτονομία, να απολαμβάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα ακόμα και για την ίδια την υγεία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.