Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Το ένστικτο μπορεί να αποβεί… μοιραίο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πόσες φορές έχετε περάσει τον δρόμο χωρίς να κοιτάξετε αριστερά και δεξιά, ακολουθώντας απλώς τους άλλους που είναι μπροστά σας;

Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γερμανική επιστημονική μελέτη, η νοοτροπία μερικών ανθρώπων να ακολουθούν ενστικτωδώς τους άλλους μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η έρευνα, υπό τον βιολόγο Τζόλιον Φαρία του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία (ο οποίος έχει πρόσφατα μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Η.Π.Α.), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioural Ecology» (Συμπεριφορική Οικολογία), ανέλυσε επί τρεις ημέρες τη συμπεριφορά 365 πεζών που διέσχιζαν δρόμους σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό. Ας μιλήσουμε όμως με ποσοστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένας πεζός είναι 1/5 εώς 2/5 φορές (κατά μέσο όρο) πιθανότερο να διασχίσει ένα δρόμο χωρίς να ελέγξει, όταν ενστικτωδώς θα ακολουθήσει τον διπλανό του, που θα κάνει το πρώτο βήμα.

Οι άνδρες τείνουν να ακολουθούν τους άλλους πιο συχνά από όσο οι γυναίκες, οι οποίες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικές.

Οι βιολόγοι, εδώ και χρόνια, μελετούν το ένστικτο κοπαδιού στους ανθρώπους, το οποίο θεωρείται κατάλοιπο της εξελικτικής διαδικασίας.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνά τους ίσως κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς στις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους, όταν διασχίζουν ένα δρόμο, καθώς πολλά ατυχήματα συμβαίνουν, επειδή κάποιος πεζός δεν αξιολογεί σωστά τον κίνδυνο από το διερχόμενο όχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.