Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πειραματικό φάρμακο αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, πειραματικό φάρμακο αύξησε με ασφάλεια τα επίπεδα καλής χοληστερόλης σε όρια ρεκόρ, ενώ μείωσε την κακή χοληστερόλη σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο δρ Christopher Cannon, από το «Brigham and Women's Hospital» στη Βοστόνη.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Φαρμακευτική - Χημική Εταιρεία Merck, εξέτασε το φάρμακο σε 1.623 ανθρώπους που ήδη λάμβαναν στατίνες –οι μισοί ήδη είχαν υποστεί μια καρδιακή προσβολή και οι υπόλοιποι είχαν παθήσεις όπως διαβήτη.

Σημειώνεται ότι η χοληστερόλη LDL από 100 έως 129 θεωρείται καλή για υγιείς ανθρώπους, αλλά ασθενείς όπως οι πάσχοντες από καρδιά και διαβήτη θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδο κάτω του 100 ή ακόμα και κάτω του 70, σύμφωνα με οδηγίες. Για την HDL χοληστερόλη, 40 έως 59 είναι ικανοποιητικό επίπεδο (υψηλότερα επίπεδα θεωρούνται περισσότερα ικανοποιητικά).

Έπειτα από έξι μήνες χρήσης του «Αnacetrapib», όπως είναι το όνομα του πειραματικού φαρμάκου, τα επίπεδα LDL στους ασθενείς υποχώρησαν από 81 στο 45, ενώ η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε από 41 σε 101.

Το «Αnacetrapib» δεν θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά. Χρειάζονται περισσότερες δοκιμές, για να διαπιστωθεί αν οι σημαντικές επιδράσεις του στη χοληστερόλη θα μεταφραστούν σε λιγότερες καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θανάτους.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «New England Journal of Medicine».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.