Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Παιδικός σταθμός ΑΜΕΑ στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Αναδιαμορφώνεται και ο ξενώνας για την κακοποιημένη γυναίκα.

Τον πρώτο παιδικό σταθμό σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα απευθύνεται σε παιδάκια με ειδικές ανάγκες σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία από το νέο σχολικό έτος ο δήμος Θεσσαλονίκης και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» και σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, αυτή η νέα κοινωνική υπηρεσία έχει αποφασιστεί ότι θα προσφέρεται εντελώς δωρεάν, ώστε μέσα στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης να ανακουφιστούν οι γονείς, που μέχρι σήμερα πρέπει να πληρώνουν διόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά για τη φύλαξη των παιδιών τους.

«Η νέα δομή θα απευθύνεται σε παιδάκια ηλικίας από 2,5 έως και 4 ετών, τα οποία θα απασχολούνται δημιουργικά μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής», εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό προσλήψεων που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, προτίθεται να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό με οκτάμηνες συμβάσεις ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου. Ειδικότερα με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας οκτώ μηνών, προτείνεται να προσληφθούν τρεις παιδίατροι, ένας φυσικοθεραπευτής και ένας κοινωνικός λειτουργός. Αντίστοιχα με συμβάσεις μίσθωσης έργου προγραμματίζεται να προσληφθούν τρία άτομα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τους κλάδους Κοινωνιολόγων, Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ή Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού και Παιδοψυχολόγων, καθώς και δύο άτομα τεχνολογικής εκπαίδευσης από τους κλάδους Εργοθεραπευτών και Λογοθεραπευτών.

Η νέα κοινωνική δομή για τα παιδάκια με ειδικές ανάγκες πρόκειται να λειτουργήσει στο χώρο του δεύτερου παιδικού σταθμού της Θέρμης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός. Όπως επισήμανε η κυρία Γούλα, ήδη σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων γίνονται οι κατάλληλες διαμορφώσεις στο χώρο, ώστε να καταστεί απολύτως φιλόξενος για τα παιδιά. Εξάλλου η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη έχει διασφαλίσει χορηγίες, ώστε να προμηθευτεί ειδικά παιχνίδια και όργανα για την ψυχαγωγία και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων από τα παιδάκια που θα φιλοξενούνται στο χώρο.

Για την κακοποιημένη γυναίκα
Σε εργασίες κατάλληλης διαμόρφωσης προχωρά αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης και στο χώρο του ξενώνα για την κακοποιημένη γυναίκα, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε μία πιο οργανωμένη βάση σε σχέση με το παρελθόν.

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη πέτυχε γενναία χρηματοδότηση, ύψους 700.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση της δομής.

Όπως σημείωσε η κυρία Γούλα, στον ξενώνα θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας είκοσι ατόμων και θα γίνονται δεκτές οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους. «Η δομή θα στελεχωθεί πλέον με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στις γυναίκες να είναι ολοκληρωμένες και να ξεκινούν από τη στέγαση μέχρι την υποστήριξη και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία», τόνισε η αντιδήμαρχος.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προσληφθούν εννέα άτομα με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας 36 μηνών, από τους ακόλουθους κλάδους: ΠΕ Κοινωνικής Διοίκησης ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ άλλων ειδικοτήτων Κοινωνικής Διοικητικής Κατεύθυνσης (μία θέση), ΠΕ Ψυχολόγων με εμπειρία-εξειδίκευση σε θέματα βίας ή με επιμόρφωση σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ή συμβουλευτικής γυναικών θυμάτων βίας (μία θέση), ΠΕ ή ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών (μία θέση), ΠΕ Ψυχολόγων ή Παιδαγωγών με εξειδίκευση-εμπειρία στην παιδοψυχολογία (μία θέση), ΥΕ Φυλάκων (τέσσερις θέσεις) και ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων (μία θέση).

Η χρηματοδότηση για τη λειτουργία του ξενώνα είναι πλήρως διασφαλισμένη για διάστημα τριών ετών μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία ισότητας των φύλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.