Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι «καλές πρακτικές» για την ενημέρωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ενδεικτική αποτίμηση της προσπάθειας των τελευταίων χρόνων, από το 2007 έως σήμερα για τη σχέση των ΑμεΑ με τα ΜΜΕ



Την αποτίμηση της εμπειρίας των τελευταίων χρόνων αναφορικά με τις τεχνολογικές δυνατότητες προσβασιμότητας του περιεχομένου των ΜΜΕ επιχείρησε το μέλος του Δ.Σ. της πανελλήνιας ομοσπονδίας ενώσεων συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Νατάσα Μποζίνη την πρώτη μέρα της διημερίδας με θέμα “Δημοσιογραφία χωρίς Διακρίσεις” που πραγματοποιείται 13 και 14 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Επιγραμματικά οι χαρακτηριστικότερες συμβολικές δράσεις των τελευταίων χρόνων στήριξης της προσβασιμότητας των ΜΜΕ στα ΑμεΑ, ήταν οι ακόλουθες:

Το 2007 στο Πανελλαδικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το σκεπτικό παρουσίασης μιας ομιλίας που περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό και απευθύνεται σε πραγματικό χρόνο και σε πολίτες που μπορεί να βρίσκονται στην αίθουσα αλλά να έχουν προβλήματα όρασης και συνεπώς να χρειάζονται και πρόσθετες πληροφορίες.

Το 2009 και στο πλαίσιο του 4ο Διεθνούς Συνεδρίου του υπουργείου Τύπου με θέμα: «ΑΜΕΑ και ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή» πραγματοποιήθηκε εργαστήρι για τους εργαζομένους στα ΜΜΕ με θέμα τη γνωριμία με τις τεχνολογίες, που επιτρέπουν την προσβασιμότητα, στην ενημέρωση και στα ΑΜΕΑ αλλά και τη μεθοδολογία στη γραφή ή περιγραφή ειδήσεων, που απαιτείται. Οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι είχαν συμβούλους συναδέλφους τους με αναπηρία και μη, που τους βοήθησαν να κάνουν εργασίες επάνω στους αναγνώστες οθόνης, την ακουστική περιγραφή, την γραφή θεμάτων που αναφέρονται στην αναπηρία αλλά και εξάσκηση πως θα μιλούν σε μια αίθουσα που γίνεται διερμηνεία στη νοηματική αλλά και ακουστική περιγραφή ταυτόχρονα.

Το 2010 οι έχοντες δώσει το παρών στο σεμινάριο του προηγούμενου χρόνου, συνεργάστηκαν στην υλοποίηση ενός ηχητικού βιβλίου, σχεδιασμένου με κανόνες προσβασιμότητας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις ζωντανές παρουσιάσεις του ηχητικού βιβλίου, όπου τα δελτία τύπου και το ενημερωτικό υλικό υπήρχαν σε ηχητική μορφή και σε γραφή Braille.

Το 2011 , η παραπάνω διετής εμπειρία ΄΄καλών πρακτικών΄΄ κινητοποίησε το Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο) που ανέθεσε στους “μυημένους” την οργάνωση εκδήλωσης με θέμα «Ενημέρωση και Εκπαίδευση προσβάσιμη στο σύνολο των πολιτών».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης ο Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται με την έρευνα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας υπέρ των πολιτών με αναπηρία) παρουσίασε ένα δείγμα της πλατφόρμας Calling Web όπου ο καθένας μας μπορεί με ένα αστικό τηλεφώνημα στο 210 8610100 να συνδέεται και να ακούει όσα site, blog, εφημερίδες και οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή και έχει ενταχθεί. Η επίδειξη της πλατφόρμας, χρησιμοποίησε ως μοντέλο την ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας που θεωρήθηκε η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για θέματα αναπηρίας. Τιμή μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.