Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εσείς μιλάτε στον ύπνο σας;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εσείς μιλάτε στον ύπνο σας;

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπνολαλία.

Η υπνολαλία (δηλαδή το να μιλά κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου) δεν είναι ασθένεια αλλά διαταραχή του ύπνου. Μπορεί κάποιος να μιλάει όταν κοιμάται, χωρίς να το καταλαβαίνει και να μην το θυμάται το επόμενο πρωί όταν ξυπνήσει.

Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά μικρής ηλικίας, από τα τρία έως τα δέκα χρόνια τους. Η ομιλία αυτή συνήθως διαρκεί λίγο (έως τριάντα δευτερόλεπτα) και μπορεί να επαναληφθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές φορές συνδυάζεται και με την υπνοβασία (περπάτημα κατά τη διάρκεια του ύπνου).

Προκαλείται συνήθως λόγω πυρετού, λόγω στέρησης ύπνου τις προηγούμενες μέρες και μπορεί επίσης να συνδεθεί και με αγχώδεις αλλά και στρεσογόνες καταστάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίζεται μετά από κατάχρηση ουσιών, από κατανάλωση αλκοόλ ή ως παρενέργεια μετά τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι ένδειξη μιας ψυχικής διαταραχής.

Η διακοπή καθημερινών βλαβερών συνηθειών όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή αναψυκτικών και η μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υπνολαλίας. Σημαντικό ρόλο έχει και η καθημερινή άσκηση που λειτουργεί ως εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας από την καθημερινότητα και βοηθά στην αποβολή του άγχους.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.