Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ταξινομούνται τα αρχεία του ελληνισμού της Αυστραλίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πολύτιμο υλικό κινδύνευε να χαθεί.

Δεκάδες χιλιάδες ντοκουμέντα που καταγράφουν την ελληνική παρουσία στην Αυστραλία βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Λα Τρομπ (La Trobe) της Μελβούρνης. Πρόκειται για τα λεγόμενα Αρχεία Δαρδάλη, αφού συγκεντρώθηκαν έπειτα από σημαντική χορηγία του ομογενή κροίσου Ζήση Δαρδάλη.

Το πολύτιμο αυτό υλικό κινδύνευε να χαθεί μετά την κατάρρευση του ΕΚΕΜΕ (Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας). Ύστερα, όμως, από πολλούς αγώνες, ακόμα και δικαστικούς, σώθηκε και τώρα ταξινομείται.

«Πρόκειται για μια θεμελιώδους σημασίας διαδικασία, η οποία μας ικανοποιεί απόλυτα και μας δίνει το έναυσμα να δρομολογούμε τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του υλικού στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό», αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελληνικών Μελετών (Society of Hellenic Studies), Τάσος Ρέβης, ο οποίος έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσωσή τους, με τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Λα Τρομπ να χρηματοδοτήσει τριετές πρόγραμμα για την καταγραφή, αξιολόγηση και, στη συνέχεια, ανάρτηση του υλικού στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσιτό και προσβάσιμο στους ερευνητές, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

«Πρόκειται για έναν θησαυρό που μας εμπιστεύθηκε η ομογένεια και ανήκει στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτό ήταν και το αρχικό πνεύμα -να μη μας διαφεύγει αυτό- των δωρητών που θα πρέπει να σεβαστούμε. Φυσικά, οι συνθήκες έχουν αλλάξει με την κατάργηση του ΕΚΕΜΕ. Η Εταιρία Ελληνικών Μελετών εντούτοις, θα συνεχίσει το έργο της για τη μέγιστη αξιοποίηση αυτού του υλικού το οποίο υπάρχει περιθώριο να εμπλουτιστεί. Γνωρίζω ότι σε πολλά σπίτια ομογενών βρίσκεται ολόκληρος θησαυρός αντικειμένων και κάποιο από αυτό το υλικό θα μπορούσε να ενσωματωθεί με το υλικό που ήδη υπάρχει», σημειώνει ο κ. Ρέβης, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Και προσθέτει: «Θα έλεγα, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να παίξει μεγάλο ρόλο, ως η κιβωτός του ελληνισμού. Ήδη, γίνονται διαβήματα για συνεργασία με άλλα κέντρα της Διασποράς που έχουν παρόμοιο υλικό για ανταλλαγή ιδεών και αξιοποίηση του υλικού των αρχείων στο μέγιστο βαθμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.