Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Κέντρα Υγείας και ιδιωτικές κλινικές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προληπτικά μέτρα από το υπουργείο Υγείας για τον Έμπολα.

Σε πλήρη ετοιμότητα θέτει το υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας, τις ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά ιδρύματα, καθώς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας για την αντιμετώπιση πιθανής εισαγωγής κρούσματος αιμορραγικού πυρετού έμπολα και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέας Χριστίνας Παπανικολάου, οι μονάδες υγείας έχουν καίριο ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης και συστηματικής απομόνωσης των περιστατικών, καθώς και της κατάλληλης ατομικής προστασίας των εργαζομένων τους.

Όπως αναφέρεται, όλα τα ύποπτα ή πιθανά περιστατικά Εμπολα που μπορεί να ανιχνευθούν σε πύλες εισόδου της χώρας, μεταφέρονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου οχήματος του ΕΚΑΒ στην Νοσοκομειακή Μονάδα Αμαλία Φλέμιγκ και σε περίπτωση ανάγκης νοσηλεύονται ή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ή στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους απομονωμένης πτέρυγας του ίδιου Νοσοκομείου.

Διευκρινίζεται, ότι τα Γενικά, Ειδικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Υγείας, δεν νοσηλεύουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, καθώς «αφενός μεν για τη νοσηλεία τους απαιτούνται ειδικές και προκαθορισμένες συνθήκες, αφετέρου για την αποφυγή διασποράς και μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα».

Όλες οι μονάδες υγείας του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται ωστόσο, να διαμορφώσουν σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Εμπολα, το οποίο μπορεί να προσέλθει σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ή και εξωτερικά ιατρεία ως επείγον ή τακτικό περιστατικό.

Η διαχείριση των παραπάνω περιστατικών, μετά τον εντοπισμό τους, θα διεξάγεται αποκλειστικά από ολιγομελή ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένη, η οποία θα πρέπει να οριστεί από τις Διοικήσεις και τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου.

Εντός μίας εβδομάδας, οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα σχέδια, όπως και τους καταλόγους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που θα συμμετέχει στις ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα, ενώ σε μικρής δυναμικότητας Μονάδες, θα πρέπει να οριστεί ως υπεύθυνος ένας γιατρός παθολόγος η γενικός γιατρός άλλης παθολογικής ειδικότητας.

Επίσης, με άλλη εγκύκλιο της η ΓΓ Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, θέτει σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας, με στόχο την αποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού Εμπολα στην Ελλάδα, μετά και την εξέλιξη της επιδημίας του ιού σε χώρες της Δ. Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε). Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται, είναι χώρα χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση κρούσματος, αλλά κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, δεδομένης και της εμφάνισης κρουσμάτων και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σκοπός των μέτρων είναι η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται από πληγείσες χώρες. Έτσι, επιβάλλεται η συμπλήρωση της «Κάρτας Εισερχόμενων Επιβατών», που περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα. Τα δεδομένα της είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σέγκεν με προορισμό την Ελλάδα, θα πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων. Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, όπου θα εξετάζεται και θα αξιολογείται. Όλες οι συμπληρωμένες κάρτες θα αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου θα τηρούνται τουλάχιστον για δύο μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.