Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Προσβάσιμες παραλίες για ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Είκοσι παραλίες στο Νότιο Αιγαίο, πρόκειται να διαμορφωθούν και να εξοπλιστούν, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία.


Το μεγάλο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης, τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόταση αφορά την εγκατάσταση στις παραλίες συστημάτων προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα κάθε μια από τις είκοσι παραλίες σε 17 νησιά της Περιφέρειας, πρόκειται να εξοπλιστεί με δύο αμφίβια αμαξίδια, ειδικό διάδρομο για την κίνηση του αμαξιδίου και την πρόσβαση του λουόμενου στη θάλασσα, τις ομπρέλες και τα αποδυτήρια, καθώς και ειδικό χώρο (καμπίνα) Αποδυτηρίων-Αποχωρητηρίων.
“Είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε την προσπάθεια και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση των ατόμων αυτών στην κοινωνία”, τονίζει ο Αντιπεριφεριάρχη Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος θέτει ως στόχο να καταστεί το Νότιο Αιγαίο η Περιφέρεια με τις περισσότερες προσβάσιμες παραλίες.

Μετά την υποβολή πρότασης για τον πλήρη εξοπλισμό των Σχολείων Ειδικής Αγωγής του Νοτίου Αιγαίου, η Περιφέρεια δείχνει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο.

Πρότυπο της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η παραλία της Βάρης στη Σύρο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί από το 2009 από τον τέως δήμο Ποσειδωνίας συστήματα προσβασιμότητας, τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με απώλεια μερικής ή ολικής όρασης. Μάλιστα το φετινό καλοκαίρι η συγκεκριμένη παραλία αποτέλεσε πόλο έλξης ομάδας τουριστών με προβλήματα όρασης από την Παλαιστίνη συμβάλλοντας στην αύξηση των επισκεπτών, στην παράτασης της τουριστικής περιόδου και στη διεθνή προβολή της χώρας μας.

Οι παραλίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν επιλογή με βάση τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• είναι χαρακτηρισμένες ως «πολυσύχναστες παραλίες» (σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 23/2000 (ΦΕΚ 18 Α΄/7-2-2000) και το άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα αριθ.: 20 (ΦΕΚ 444 Β΄/26-4-99)
• ή έχουν βραβευθεί με τη «Γαλάζια Σημαία» για το έτος 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
• Επιπλέον διαθέτουν την κατάλληλη μορφολογία εδάφους (μικρές κλίσεις, απουσία σκαλοπατιών και υψομετρικών διαφορών), καθώς και Ναυαγοσώστη ή Επόπτη Παραλίας.

Η δημιουργία συνθηκών για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού, η παράταση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της επισκεψιμότητας, η διεθνής προβολή και η εν γένει αναβάθμιση και εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της δράσης.

Καλλιεργώντας τη συνείδηση της ευαισθητοποίησης και της συμπαράστασης στο συνάνθρωπο με αναπηρίες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα εξακολουθήσει να προωθεί τέτοιες δράσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.