Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Απαιτείται άμεση κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση - Τι θα γίνει με την ειδική αγωγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φίλης: Δεσμευόμαστε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατό για τους εκπαιδευτικούς


"Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ευθύνες του έργου τους μόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες" σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης,στο μήνυμα του με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών.

"Χρειάζονται, ανάμεσα σε άλλα, αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον, ικανοποιητικές αποδοχές, σεβασμό των εργασιακών και ακαδημαϊκών δικαιωμάτων τους, αδιάλειπτη τη μέριμνα της πολιτείας και έμπρακτη αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς τους» προσθέτει ο κ. Φίλης και σημειώνει:

"Με επίγνωση της ευθύνης μας αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων. Γιατί, όπως έχει λεχθεί εύστοχα, οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών μεταφράζονται σε συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών".

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει "καθοριστική" τη συμβολή των εκπαιδευτικών "στη μορφωτική συγκρότηση των παιδιών και των νέων, στη διάπλαση της προσωπικότητάς τους και στην εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος"

Για τη σημερινή ημέρα υπογραμμίζει ότι αποτελεί "διαρκή υπόμνηση ότι η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Και αυτοί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την πολύτιμη συνεισφορά των εκπαιδευτικών".

-----------------

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναπληρωτών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας

Ζήτησαν έξω από το υπουργείο Παιδείας την άμεση πρόσληψή τους σε ΕΑΕΠ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα αναπληρωτές ειδικοτήτων, έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με αίτημα την άμεση πρόσληψή τους σε σχολεία Ενιαίου Αναλυτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ), της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τις ειδικότητες ξένων γλωσσών, πληροφορικής, θεατρολογίας, εικαστικών και μουσικής, ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι «αδιόριστοι αναπληρωτές επί μακρόν», καθώς οι περισσότεροι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πάνω από δεκαετία και, κατα συνέπεια, «καλύπτουν πάγιες ανάγκες». Εξάλλου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητοι και για να λειτουργήσουν τα σχολεία ομαλά (ολοήμερα ή μη) και για να λειτουργήσει σωστά το πρόγραμμα ΕΑΕΠ.

Από την πλευρά του υπουργείου, δεν υπήρξε κάποια καινούρια ενημέρωση, πέραν του ότι έχει ήδη γίνει προγραμματισμός, ώστε να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες πρόσληψης αναπληρωτών και να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία.

-----------------

Δέσμευση Φίλη για προσλήψεις στα σχολεία ειδικής αγωγής

Κοντά στους μαθητές με αναπηρία βρέθηκε σήμερα ο υπουργός.

Τη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ο οποίος βρέθηκε σήμερα κοντά στους μαθητές με αναπηρία, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Αρχικά, ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τόνισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σχολικό αθλητισμό και σε όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στο σχολικό αθλητισμό, τόσο για την ισόρροπη προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη στερεοτύπων, ακόμη και ρατσιστικών εκδηλώσεων και διαχωρισμών, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη των σημερινών μαθητών και μαθητριών στους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

Ο κ. Φίλης επισκέφθηκε στη συνέχεια το Κλειστό Γυμναστήριο Ιλισίων, στο οποίο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ειδική εκδήλωση γνωριμίας και συμμετοχής στα Παραολυμπιακά Αθλήματα για τα σχολεία της περιοχής. Ο κ. Φίλης στις επαφές του τόνισε:

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στην άθληση και τα σημαντικά στοιχεία Παιδείας που αυτή μπορεί να προσφέρει. Η συμμετοχή και η προσπάθεια, η βιωματική ανάδειξη του "ευ αγωνίζεσθαι", η συνεργασία στην ομαδική προσπάθεια, αλλά και η θετική επίδραση που έχει η άθληση στην υγεία και τη ζωή μας, είναι τα στοιχεία που ο ελληνικός σχολικός αθλητισμός αναδεικνύει με τις διοργανώσεις του τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους, οργανώνουν και συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα και παράλληλα - με φαντασία και δημιουργικότητα- παρουσιάζουν σε διάφορες μορφές τα σημαντικότερα στοιχεία του Ολυμπισμού και της ισότιμης συμμετοχής στον αθλητισμό ανεξάρτητα από φύλο, κοινωνική καταγωγή, σωματικές και νοητικές ικανότητες».

-----------------

Πότε θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών στη Β/θμια

Προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας.

Τέλη της εβδομάδας, αρχές της επόμενης αναμένονται οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης για τη Β/θμια σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας. Έχουν ζητηθεί τα κενά και από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τα οποία και θα πρέπει να γνωστοποιηθούν έως την Πέμπτη.

Για την Ειδική Αγωγή οι προσλήψεις ενδεχομένως να ανακοινωθούν Τρίτη-Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας επεξεργάζονται τις ενστάσεις ώστε να ανακοινώσουν τους οριστικούς πίνακες.

Πληροφορίες για τις επικείμενες προσλήψεις έχουν δώσει ο οι αιρετοί σε ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα κκ Κορδής Νεκτάριος και Παληγιάννης Βασίλειος.

Ο κ. Παληγιάννης αναφέρει σε ενημερωτικό του πως μετά την ανάρτηση των οριστικών πινάκων θα γίνει η α' φάση ειδικής αγωγής, η οποία περιλαμβάνει 1111 πιστώσεις για τα ειδικά σχολεία (συνολικά) και 1080 πιστώσεις για την παράλληλη( το 50%των συνολικών πιστώσεων που ανέρχονται σε 2161 για την παράλληλη. Οι υπόλοιπες πιστώσεις, για την παράλληλη, θα δοθούν 1/11 και 1/12).

Ο κ. Κορδής με τη σειρά του είχαν αναφέρει σε ενημερωτικό προ μερικών ημερών πως για την υλοποίηση Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα γίνουν 514 προσλήψεις συνολικά στη Δευτεροβάθμια (260 σε Α΄ Φάση) ενώ για το Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα γίνουν 1023 προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια (819 σε Α΄ Φάση) .

Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω προσλήψεις είναι μέσω ΕΣΠΑ για το οποίο υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων για όλη τη σχολική χρονιά. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αξιοποιηθεί το ΠΔΕ και ο κρατικός για προσλήψεις οπότε και ο αριθμός των προσλήψεων θα αυξηθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.