Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Νιγηρία: 14χρονη δηλητηρίασε τον 35χρονο σύζυγο της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η δίκη μιας 14χρονης που κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον 35χρονο άνδρα με τον οποίο την είχαν εξαναγκάσει να παντρευτεί, αναβλήθηκε σήμερα από το δικαστήριο της Γκεζάουα, στη βόρεια Νιγηρία, για τεχνικούς λόγους.



Συγκεκριμένα, το ανήλικο κορίτσι, η Ουασίλα Τάσιου, κατηγορείται για τον φόνο του συζύγου της και τριών άλλων ανθρώπων οι οποίοι κατανάλωσαν το φαγητό με ποντικοφάρμακο που είχε μαγειρέψει στις 9 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά τον γάμο της με τον Ουμάρου Σάνι.

Η δίκη της αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έφηβη ομολόγησε ότι δηλητηρίασε τον Σάνι και τους καλεσμένους του σε μια γιορτή για τον γάμο της στο χωριό Ουνγκούαρ Γιανσόρο, περίπου 60 χιλιόμετρα από το Κάνο, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Νιγηρίας. "Το έκανε επειδή οι γονείς της την ανάγκασαν να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν αγαπούσε", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνήγορός της, Χουσάινα Αλίγιου, υποστηρίζει ότι η ομολογία είναι άκυρη επειδή η αστυνομία ανέκρινε την Ουασίλα χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή του κηδεμόνα της. Η δικηγόρος είχε ζητήσει να δικαστεί η 14χρονη από δικαστήριο ανηλίκων, όμως το αίτημά της απορρίφθηκε.

Οι γάμοι νεαρών κοριτσιών με άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη βόρεια, μουσουλμανική Νιγηρία, ιδίως στις φτωχές αγροτικές περιοχές. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η σαρία, ο ισλαμικός νόμος που ισχύει στην περιοχή αυτή από το 2000, δεν απαγορεύει να παντρεύονται τα κορίτσια σε πολύ μικρή ηλικία.

Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία, που εφαρμόζεται σε όλη τη Νιγηρία, μια γυναίκα κάτω των 21 ετών μπορεί να παντρευτεί μόνο με τη συναίνεση των γονιών της. Εφόσον δοθεί η έγκριση των γονιών, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να παντρευτεί ένα κορίτσι, ακόμη και στο νότο της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι.

Το θέμα του γάμου μικρών παιδιών έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στη Νιγηρία, ιδίως μετά την πρόταση ενός βουλευτή από τον βορρά να θεωρούνται ενήλικες όλες οι κοπέλες που παντρεύονται, ανεξαρτήτως ποια είναι η πραγματική ηλικία τους. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή, δέχτηκε όμως σφοδρές αντιδράσεις.

Ο Τζίτι Ογκουνίγιε, ένας ακτιβιστής που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστήριξε ότι η υπόθεση της Ουασίλα δεν έχει καμία σχέση με την σαρία. "Ένα κορίτσι 14 ετών δεν μπορεί να δικαστεί, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. Η υπόθεση αυτή απλώς αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας", είπε καλώντας τις αρχές του Κάνο να αποσύρουν τις κατηγορίες σε βάρος της έφηβης την οποία χαρακτήρισε "θύμα και όχι θύτη".

Η δικηγόρος της Ουασίλα επανέλαβε ότι μια ανήλικη που κατηγορείται για έγκλημα θα πρέπει να δικάζεται από δικαστήριο ανηλίκων. Η Ουασίλα "είναι ακόμη παιδί", υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.