Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Εξωθούνται στο περιθώριο χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Εξαιτίας της δραματικής υποβάθμισης των υπηρεσιών πρόνοιας στους καλλικρατικούς Δήμους


Στο έλεος θεού και ανθρώπων. Και...ανθρώπων;

Η αδυναμία των υπηρεσιών πρόνοιας, τους τελευταίους μήνες, να ανταποκριθούν έστω στοιχειωδώς στον ρόλο τους, εξωθεί χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία στην ακραία περιθωριοποίηση και παραβιάζει βάναυσα την αξιοπρέπειά τους.

Ατέλειωτες ουρές ανθρώπων παρατηρούνται στις προνοιακές υπηρεσίες των νέων καλλικρατικών δήμων, προς εξασφάλιση μιάς ανανεωμένης (για χρήση 2011) Κάρτας Μετακίνησης. Η διαδικασία –θεωρητικά- θά ‘πρεπε να χει ολοκληρωθεί από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Αντ’ αυτού, μόλις και μετά βίας έχει ξεκινήσει. Από τους 15.000 περίπου δικαιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης (χαρακτηριστικό παράδειγμα), νέες κάρτες έχουν προμηθευτεί λιγότεροι από 2.000. Αντίστοιχα ή και χαμηλότερα είναι τα ποσοστά σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία και τα συνεπαγόμενα μικροεπεισόδια να είναι καθημερινό φαινόμενο στις υπηρεσίες αυτές. 
Απίστευτα χαμηλοί είναι και οι ρυθμοί υπογραφής των βιβλιαρίων πρόνοιας του 2011, δικαιούχοι των οποίων είναι άνθρωποι με αναπηρία που δεν έχουν καμμία ασφαλιστική κάλυψη. Οι αρμόδιοι επικαλούνται έλλειψη προσωπικού αλλά και  την ανάγκη ελέγχου των βιβλιαρίων, ώστε να αποκαλυφτούν πιθανοί δικαιούχοι – μαϊμούδες. 
 
 Επί σειράν ετών ειδικός σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής σε δήμο του λεκανοπεδίου Αττικής ο Αντρέας Κουζέλης (άνθρωπος με αναπηρία και ο ίδιος) εκφράζει την ανησυχία του ότι “θα ισχύσει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, αφού πολλοί  δικαιούχοι δεν θα αντέξουν την εξαντλητική αναμονή και θα αποποιηθούν τα δικαιώματά τους”. Γι αυτό ακριβώς πιστεύει ότι αυτή η «αφόρητη κατάσταση έχει προκληθεί σκόπιμα».
 
Το βέβαιον είναι ότι αυξάνονται και πληθύνονται τα περιστατικά που υποδηλώνουν καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου. Σταχυολογούμε από την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων: 
 
* 30 άνθρωποι με απώλεια όρασης από την Θεσσαλία καταγγέλουν προσβλητικές εναντίον τους συμπεριφορές από τοπικούς λεωφορειούχους, στην προσπάθειά τους να κάνουν χρήση του δικαιώματος δωρεάν μετακίνησης.
 
* Από την Μ.Κ.Ο. «Κλίμακα» που παρέχει υπηρεσίες σε ψυχικά ασθενείς, καταγγέλεται ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ανανέωση των βιβλιαρίων πρόνοιας, “υποχρεωνόμαστε να παρέχουμε σε δεκάδες ανθρώπους  φάρμακα το κόστος των οποίων δεν καλύπτεται, επιβαρύνοντας τον ήδη οριακό προϋπολογισμό μας”. 
 
* Άπορος ηλικιωμένος (72 χρόνων) με νόσο Αλτσχάϊμερ, συνελήφθη στην Αθήνα για επαιτεία και καταδικάστηκε σε 10ήμερη φυλάκιση. Στάλθηκε στην Κομοτηνή να εκτίσει την ποινή του (5 πραγματικές μέρες ποινής, λόγω ηλικίας), αλλά η κλούβα που τον μετέφερε καθυστέρησε 5 ολόκληρες μέρες να φθάσει (!) με αποτέλεσμα ο 72άχρονος να εκτίσει την ποινή του καθ’ οδόν. Άναυδος ο διοικητής των φυλακών, απολογήθηκε στον άρρωστο και ρακένδυτο ηλικιωμένο για την άγρια ταλαιπωρία και ζήτησε από υπάλληλο των φυλακών να τον οδηγήσει στον σταθμό λεωφορείων για να επιστρέψει στην Αθήνα. Όμως ο ηλικιωμένος ούτε χρήματα είχε αλλά ούτεε και την Κάρτα Μετακίνησης για το 2011. Ο διοικητής των φυλακών κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου και έστειλε πίσω τον ταλαιπωρημένο γέροντα στο έλεος θεού και ανθρώπων... 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.