Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Τουρισμός για ΑΜΕΑ: Ανάγκη αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στην Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός θεωρείται η βαριά της βιομηχανία, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μορφή οργανωμένου τουρισμού για άτομα με αναπηρία. Πέραν αυτού, ξενοδοχεία, αρχαιολογικοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και τους ξένους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες που επιθυμούν να επισκεφθούν συγκεκριμένους προορισμούς, καθώς τα προβλήματα προσβασιμότητας είναι πολλά και μεγάλα.

Στον αντίποδα, τα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού είναι πολλά και υπόσχονται μεγάλα έσοδα, δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Αφορμή, άλλωστε, για μια τέτοια διαπίστωση είναι η πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών παραγόντων από τη Γερμανία, οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα τον τουρισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από μια περιοχή που φιλοξενούσε πάντα αρκετές κλινικές θεραπείας αλλά και ιαματικές πηγές ενώ κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της άρχισε να γερνάει. Στο ομοσπονδιακό, λοιπόν κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν, οι 15 του δήμοι αποφάσισαν να κάνουν μια ριζική κίνηση για να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Με μια αρχική οικονομική συμβολή του Ομοσπονδιακού κρατιδίου, δημιουργήθηκαν οργανωμένες υποδομές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν αυστηροί αλλά και σαφείς όροι μάρκετινγκ, ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν.

Ο τουρισμός για ΑΜΕΑ στο Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν έφτασε σε τέτοια επίπεδα ώστε έγινε σήμα κατατεθέν της περιοχής και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα έσοδα από τις οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δημιούργησαν μεγάλο πλούτο στους δήμους που τα εισπράττουν και εκείνοι με τη σειρά τους επένδυσαν σε νέες υποδομές που ικανοποιούν σήμερα τα υψηλότερα στάνταρτ στον τομέα αυτό.

«Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη πρόθυμοι να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στην Ελλάδα» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γουίλφριντ Στάινμιουλερ (Wilfried Steinmuller) τουριστικός σύνδεσμος του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν και διευθυντής του σχετικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τι έχει εξεταστεί προσεκτικά ώστε να πληροί τις ειδικές προδιαγραφές που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία ενώ κεντρικό ρόλο παίζει η ποιότητα των υπηρεσιών.

Παράλληλα οι μελέτες μάρκετινκγ και οι εκτιμήσεις κέρδους που είχαν γίνει αρχικά πρόβλεψαν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τουριστικές δραστηριότητες των ΑΜΕΑ σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά καθώς διαθέτει 1900 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών, πολλές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια θέρετρα και Μεσαιωνικά κάστρα.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αν και η τουριστική βιομηχανία θεωρείται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η ίδια είναι βαριά απούσα» σχολιάζει ο κ. Βαρδακαστάνης και τονίζει ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και εδώ οι κατάλληλες υποδομές ώστε να προσφέρεται φιλοξενία σε ΑΜΕΑ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Η χώρα μας διαθέτει αυτό το πλεονέκτημα και πρέπει να το αξιοποιήσει» σημειώνει και αναφέρει ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει κάνει επανειλημμένες προτάσεις στις τελευταίες κυβερνήσεις για μια τουριστική πολιτική για όλους που να παράγει προσβάσιμο αποτέλεσμα τους χώρους διαμονής, εστίασης και διασκέδασης.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι το εισόδημα που θα προκύψει είναι πολύ σοβαρό δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών» τονίζει και επισημαίνει ότι μετά από παρέμβαση της Συνομοσπονδίας δημιουργήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου ομάδα εργασίας στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού που πρόκειται να επεξεργαστεί σχετική πρόταση για τα ζητήματα της αναπηρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.