Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Περισσότερα μικροσκοπικά μωρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα μωρά που ζυγίζουν κάτω από 400 γραμμάρια έχουν ολοένα και μεγαλύτερες πιθανότητες να δουν το φως της ζωής, αντιμετωπίζοντας ωστόσο διάφορα προβλήματα υγείας καθώς μεγαλώνουν.
Πάντως, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μελέτης δρ Έντουαρντ Μπελ του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, η πιθανότητα γέννησης ενός τόσο πρόωρου βρέφους παραμένει πολύ μικρή, καθώς η πλειονότητα αυτών δεν επιβιώνει.

Με πρωτοβουλία του Μπελ, άρχισε η καταγραφή των πιο μικρών μωρών του κόσμου, με στοιχεία από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων και από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Το «μητρώο» αυτό των μικροσκοπικών μωρών (στη διεύθυνση www.healthcare.uiowa.edu/tiniestbabies) μεγαλώνει συνεχώς και περιέχει μωρά που ζύγιζαν στη γέννησή τους από 260 έως 397 γραμμάρια και έμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους από 22 έως 34 εβδομάδες.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα έμβρυο 400 γραμμαρίων βρίσκεται περίπου στην 19η εβδομάδα ανάπτυξης, δηλαδή χρειάζεται ακόμα τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν έχει κάποιες πιθανότητες επιβίωσης έξω από τη μήτρα. Αυτά τα έμβρυα που τελικά γεννιούνται και επιβιώνουν είναι κατά μέσο όρο πιο πλήρως σχηματισμένα από το μέσο έμβρυο των 400 γραμμαρίων που παραμένει στην κοιλιά της μητέρας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πρόωρα και μικροσκοπικά κορίτσια φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν, σε σχέση με τα αντίστοιχα αγόρια. Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών των μωρών έχουν καταφέρει να ζήσουν.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σούζαν Χιντς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός υψηλού ποσοστού αναπτυξιακών ελλειμμάτων, τα οποία δημιουργούν διάφορα προβλήματα (τύφλωση, εγκεφαλική παράλυση κ.α.), σε εκείνα τα παιδιά που παρέμειναν στην κοιλιά της μητέρας τους λιγότερο από 25 εβδομάδες, παρά τις προόδους που τα τελευταία χρόνια έχουν επιτελεστεί στη φροντίδα των πρόωρων νεογνών.

Το πρώτο μωρό που καταγράφηκε στα ιατρικά χρονικά κάτω των 400 γραμμαρίων γεννήθηκε το 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.