Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων βλάπτει σοβαρά τους χρόνια πάσχοντες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09.04.2014

Στο τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, που κυκλοφόρησε στις 1 Απριλίου, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση στη τιμή αναφοράς αυτών. Η τιμή αναφοράς είναι αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος.

Όπως προκύπτει τελικά από τις νέες τιμές αναφοράς, διαπιστώνεται ότι οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνταγές. Με αυτόν τον έμμεσο τρόπο σήμερα ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τα φάρμακά του, και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για χρόνια πάσχοντα, που αγοράζει συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή του, αυτό του προκαλεί δυσβάσταχτο κόστος.

Έτσι κι αλλιώς σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται πια να αγοράζει τα φάρμακά του καλύπτοντας 100% το κόστος, καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα είτε πρέπει να πληρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψει τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα σκευάσματα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς!

Παράλληλα, σε αυτό το τελευταίο Δελτίο Τιμών, δεν λήφθηκε υπόψη η διαφορά στις δοσολογίες: τιμολογούνται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία, ανεβάζοντας το κόστος για τον ασφαλισμένο ακόμη περισσότερο.

Ήδη οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Αχαΐας καταγγέλλουν ότι ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει διπλάσια και πλέον χρήματα για την κάλυψη των φαρμακευτικών του αναγκών και μάλιστα ότι η αύξηση της συμμετοχής σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει έως και το 70%!

Η ΕΣΑμεΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα τη λίστα φαρμάκων - είναι αδιανόητο, χρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία να στερούνται τα φάρμακά τους με υπουργικές αποφάσεις!

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 100 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 132 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.