Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Τα προβλήματα από την ευλογιά των προβάτων στη Θράκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πάνω από 7.800 ζώα έχουν θανατωθεί.

Σε 7.842 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των προβάτων που έχουν θανατωθεί συνολικά σε εκτροφές της Θράκης, εξ αιτίας της προσβολής τους από την ευλογιά.

Η επιζωοτία που εμφανίσθηκε αρχικά στις 14 Αυγούστου στο Πύθιο του Έβρου, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και παρά τα αυστηρά μέτρα επιτήρησης, έχει αποδεκατίσει δυναμικές εκτροφές, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους της Θράκης σε απόγνωση.

«Εκτιμούμε πως η είσοδος της νόσου στη χώρα έγινε αρχικά από την Τουρκία, μέσω της παράνομης μετακίνησης ζώων ή ανθρώπων ή ακόμα και με τις μετακινήσεις της άγριας πανίδας, ανέφερε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Αν. Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά την Ξάνθη και την Ροδόπη, οι μέχρι τώρα ενδείξεις ενοχοποιούν εμπόρους ζώων που μετακινήθηκαν σε εκτροφές προς αναζήτηση ζώων για «κουρμπάνι» κατά την γιορτή «Κουρμπάν Μπαϊράμ» των μουσουλμάνων συμπολιτών μας».

Επισημαίνει δε πως μετά από τρεις μήνες που εξελίσσεται η ευλογιά, εμφανίζεται κόπωση των ελάχιστων κτηνιάτρων που λόγω των οικονομικών περικοπών έχουν και σημαντικούς περιορισμούς σε χιλιόμετρα και καύσιμα στις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, με συνέπεια το έργο της εκρίζωσης της νόσου να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο.

Εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται, οι κτηνιατρική υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ζητά την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Θράκης που θα κρατήσουν τα κοπάδια τους στις σταβλικές εγκαταστάσεις, με αύξηση του καταβαλλόμενου τιμήματος σε 0,70 λεπτά ανά ζώο ανά ημέρα περιορισμού, καθώς θα αρχίσουν άμεσα όλοι οι τοκετοί και τα ζώα δεν θα βρίσκονται πλέον σε ξηρά περίοδο αλλά σε πλήρη παραγωγική διαδικασία.

Ταυτόχρονα ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με εποχικό προσωπικό ακόμα και στρατιωτικούς κτηνιάτρους, όπως συνέβη με την Γρίπη των πτηνών το 2005.

Παράλληλα εκτιμούν ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί ολική ή περιορισμένη (χωρίς σκυλιά) απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και ότι επιβάλλεται να υπάρξει πρόβλεψη για συμπληρωματική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα αντικαταστήσουν τα κοπάδια τους (ανασύσταση της εκτροφής) κυρίως με ζώα Ελληνικών φυλών για ενίσχυση της παραγωγής και εμπορίας της φέτας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.