Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Δώσε και σώσε» από το υπουργείο Οικονομικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρύθμιση – εξπρές καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων με πλήρη η μερική διαγραφή προσαυξήσεων σε συνάρτηση με το ύψος του κεφαλαίου που καταβάλλεται εφάπαξ, σε μία προσπάθεια να μαζέψει γρήγορα, όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα μπορεί.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά σε μια καινοτομία. Καλεί τους φορολογουμένους μέσα σε πολύ σφιχτή προθεσμία, έως τις 27 Μαρτίου, να διαλέξουν τη φορολογική υποχρέωση από την οποία θέλουν να απαλλαγούν με ευνοϊκούς όρους.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος, χρωστά 1200 ευρώ από ΕΝΦΙΑ (με ελάχιστες προσαυξήσεις) και φόρο εισοδήματος παλαιότερων ετών συνολικού ποσού 2.000 ευρώ, από τα οποία 900 είναι προσαυξήσεις.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξοφληθεί έως τις 27 Μαρτίου ο ΕΝΦΙΑ. Ο φορολογούμενος μπορεί να περιμένει να ψηφιστούν οι βελτιώσεις στη ρύθμιση των εκατό δόσεων και να εντάξει την οφειλή του σε όσες δόσεις θέλει.

Αντίθετα, για την οφειλή φόρου εισοδήματος, η ευκαιρία της 27 Μαρτίου είναι μοναδική.
Αν καταβάλεις 1.100 ευρώ με μιας, γλιτώνεις τις προσαυξήσεις των 900 ευρώ. Αν δεν έχεις δυνατότητα εξόφλησης του συνολικού κεφαλαίου και μπορείς για παράδειγμα να εξοφλήσεις το 40% αυτού, θα γλιτώσεις το 40% των προσαυξήσεων.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι συμφέρει η εξόφληση, ολική ή μερική, χρεών τα οποία βαρύνονται με μεγάλες προσαυξήσεις. Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της τροπολογίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τις εφορίες και τα τελωνεία, έκαναν άλμα περίπου 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και έφτασαν στις 24 του μήνα τα 76.011 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.