Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Θεραπεύστε την καρδιά σας με τα δικά σας κύτταρα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κύτταρα δέρματος ηλικιωμένων καρδιοπαθών μετατράπηκαν σε υγιή κύτταρα της καρδιάς τους.

Δερματικά κύτταρα από ηλικιωμένους με καρδιακά προβλήματα πήραν Ισραηλινοί επιστήμονες και κατάφεραν να τα αναπρογραμματίσουν και να τα μετατρέψουν σε νέα υγιή κύτταρα του μυϊκού ιστού που κάνει την καρδιά να χτυπάει.

Αυτή η τεχνική δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και μένει να δοκιμαστεί επίσης στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.

Η λήψη των κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς φιλοδοξεί να παρακάμψει το συνηθισμένο πρόβλημα της απόρριψης των κυττάρων ως «ξένων» από το ανοσοποιητικό σύστημα των καρδιοπαθών.

Οι βλάβες του καρδιακού μυϊκού ιστού μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, όπως έμφραγμα, υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα με βαλβίδες της καρδιάς, καρδιομυοπάθειες λόγω ασθένειας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκ γενετής δυσλειτουργίες κ.α. Όποια και αν είναι η αιτία, ο μυς της καρδιάς δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα και να τροφοδοτήσει ομαλά τον οργανισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, καθίσταται αναγκαία η μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής του University College του Λονδίνου Τζον Μάρτιν επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην σχηματίσουν την εσφαλμένη εντύπωση πως επίκειται άμεσα μια νέα θεραπεία. «Αν η νέα τεχνική όντως έχει αποτέλεσμα, θα πάρει περίπου 15 χρόνια έως ότου εφαρμοστεί κλινικά», υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.