Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Πιο βαθιά το μαχαίρι στις συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βαθύτερα ετοιμάζεται να βάλει το μαχαίρι στις υψηλές συντάξεις και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, το πακέτο των μέτρων του 2013.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σε έναν επώδυνο συμβιβασμό: αντί για μέτρα 7,8 δισ. ευρώ το 2013, όπως προέβλεπε το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν κατ' αρχήν οι πολιτικοί αρχηγοί, ανεβάζει τον λογαριασμό της επόμενης χρονιάς πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν χθες ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

1. Να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές οι υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που προβλέπει το πακέτο που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ 5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%.

2. Να καταργηθεί τελικά το δώρο και από τις συντάξεις του ΟΓΑ. Ενδεχομένως, όμως, να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις.

Για να αμβλύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να επιβάλει την υιοθέτηση ρήτρας σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που το πακέτο αποδώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα το 2013, θα περιοριστεί ισόποσα το πακέτο του 2014. Αντίστοιχα όμως, αν αποδώσει χειρότερα θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.