Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Με ιδεολογική πυξίδα τα άτομα με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βήμα προς το μέλλον η τέταρτη εκλογική γενική συνέλευση της ΚΥΣΟΑ.

Ανάγκη να διεμβολιστούν συντηρητικές νοοτροπίες της κοινωνίας, προκαταλήψεις και στερεότυπα σε βάρος ατόμων με αναπηρίες.

Νέο Πρόεδρο και νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε το περασμένο Σάββατο η τέταρτη εκλογική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), αλλά καθόρισε επιπρόσθετα και την ιδεολογική πυξίδα του κινήματος ατόμων με αναπηρίες. Όπως μας είπε ο νέος Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαΐδης, αυτή η πυξίδα συνίσταται στην πεποίθηση των ατόμων με αναπηρίες ότι, «για να πετύχουμε την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας, πρέπει να έχουμε ένα προοδευτικό θεωρητικό υπόβαθρο, για να μπορέσουμε να διεμβολίσουμε τις συντηρητικές νοοτροπίες της κοινωνίας, όπως και τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που δεν είναι εύκολο να καταργηθούν».

Αντιπρόεδρος της ΚΥΣΟΑ εξελέγη ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Εφραίμ, Ταμίας ο Μιχάλης Δημοσθένους, Βοηθός Γενικός Γραμματέας ο Τάσος Αναστασίου και Οργανωτικός Γραμματέας ο Αντώνης Παυλάς. Να σημειώσουμε ότι η Συνομοσπονδία περιλαμβάνει τις οργανώσεις ατόμων με οπτική, ακουστική, παραπληγική αναπηρία, με κατά πλάκας σκλήρυνση, με μυοπάθεια, με αναπηρία άνω και κάτω άκρων, όπως και τους γονείς ατόμων με νοητική υστέρηση.

Ουσία και όχι δημόσιες σχέσεις

Ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι «γενικά η Πολιτεία δεν έχει τα θέματά μας στην ατζέντα της. Όλες οι δράσεις της είναι στο πλαίσιο δημοσίων σχέσεων, αλλά εμείς θέλουμε ουσία και αποτέλεσμα. Στα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, η Πολιτεία, δηλαδή τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Εσωτερικών, και ημικρατικοί οργανισμοί δεν εφαρμόζουν π.χ. τον νόμο για τη διαβούλευση με τις οργανώσεις αναπήρων για θέματα που τους αφορούν».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, «η νέα ηγεσία του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες της Κύπρου θα επιδιώξει να αποδώσει ουσία και περιεχόμενο στις διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία, για πλήρη και ισότιμη κοινωνική ένταξη. Σε ομιλία του στη συνέλευση τόνισε την επιτακτική ανάγκη «για οχύρωση και εμβάθυνση των κατακτήσεων του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και για διάνοιξη, παράλληλα, νέων δρόμων και νέων προοπτικών».

Πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο και με αργούς σχετικά ρυθμούς, η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία μοιάζει σταδιακά να υιοθετεί κάποιες βασικές προοδευτικές κατευθύνσεις και αντιλήψεις αναφορικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Στο επίπεδο, όμως, της εφαρμογής τους στην πράξη, παρατηρούνται ουκ ολίγες στρεβλώσεις, τις οποίες το κυπριακό αναπηρικό κίνημα καλείται να αποκαταστήσει».

Διεκδίκηση «καλών πολιτικών»

Ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ επεσήμανε ότι «η εφαρμογή στην πράξη της απαράβατης για το αναπηρικό κίνημα αρχής ''τίποτε για εμάς χωρίς εμάς'', δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαφίεται επ’ ουδενί στις ''καλές προθέσεις'' της πολιτείας. Στο ελάχιστο δεν διεκδικούμε τον ''καλό λόγο'' της πολιτικής εξουσίας, το μόνο που ως αναπηρικό κίνημα απαρέγκλιτα διεκδικούμε είναι οι ''καλές πολιτικές'' για τα άτομα με αναπηρία. Το αναπηρικό κίνημα δεν είναι όχημα δημοσίων σχέσεων των επικεφαλής του, αλλά κίνημα διεκδίκησης και παρεμβάσεων υπέρ των δικαιωμάτων των χιλιάδων ατόμων που εκπροσωπεί».

Στρατηγικό βλέμμα στο μέλλον

Ο Χριστάκης Νικολαΐδης απέδωσε το περιεχόμενο της χειραφετημένης στρατηγικής του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες της Κύπρου για τα προσεχή χρόνια. Όπως επιγραμματικά τόνισε, «καλούμαστε να αποκτήσουμε στρατηγικό βλέμμα στο μέλλον. Να αναλύσουμε επαρκώς και κατανοήσουμε τη συγκυρία, τους σοβαρούς κινδύνους της εξελισσόμενης διεθνώς οικονομικής κρίσης, που εξ αντικειμένου θα λειτουργήσει πιεστικά σε ό,τι αφορά τις κατακτήσεις των λεγόμενων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προεξάρχουσας της κοινωνικής ομάδας των ατόμων με αναπηρίες. Τούτο σημαίνει ότι οφείλουμε πλέον να επεξεργαζόμαστε ακόμα πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές. Να τις προτείνουμε με ιδιαίτερη πειστικότητα και τεχνογνωσία, αλλά και να τις υποστηρίζουμε με συνέπεια και θεμελιωμένη συνείδηση, ώστε να τις επιβάλλουμε».

Πέρα από το στάδιο ωρίμανσης

Η εισήγησή του, όπως μας είπε ο Χρ. Νικολαΐδης, «συνιστά μιαν άτυπη ιδεολογική πυξίδα, που νοηματοδοτεί και προσανατολίζει την πορεία προς το μέλλον του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες» που, όπως είπε, «είναι εκ των συνθηκών αλλά και εκ του ρόλου του υποχρεωμένο να διανύσει όλα τα βήματα του κρίσιμου σταδίου της ωρίμανσης, και να φτάσει πέρα απ’ αυτό. Να κατακτήσει την αληθινά συλλογική δράση, τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, την ουσιαστική χειραφέτηση».

Ψυχολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική

Ο 50χρονος Χριστάκης Νικολαΐδης, εκ γενετής τυφλός, είναι λειτουργός στο τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών. Σπούδασε Ψυχολογία και Μαθηματικά στη Γερμανία, και έχει μεταπτυχιακό στην Πληροφορική. «Όλα τα ζητήματα που έχουμε να αντιπαλέψουμε ως άτομα με αναπηρίες», μας είπε, «περιστρέφονται γύρω από την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον όπου ζούμε και με τα εμπόδια που τίθενται από το περιβάλλον. Αν λοιπόν οποιοσδήποτε από εμάς έχει ίσες ευκαιρίες με τους συνανθρώπους του και έχει εκπαιδευτεί με βάση τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές, τότε μπορεί να απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του όπως ο καθένας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.