Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Φθηνότερο ρεύμα λόγω αιθαλομίχλης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία η μείωση της τιμής του ρεύματος για μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρύπανσης από την αιθαλομίχλη.

Το μέτρο δεν θα έχει εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα προβλέπει έκπτωση 70% στο «ανταγωνιστικό» κομμάτι του λογαριασμού, δηλαδή στην τιμή επί της κατανάλωσης του ρεύματος. Ωστόσο, δεν θα υπάρξει έκπτωση στο «ρυθμιζόμενο» κομμάτι, τα πάγια τέλη. Το καθαρό, επομένως, ποσοστό έκπτωσης που θα δουν οι καταναλωτές στον λογαριασμό τους, αγγίζει το 50-55%.



Σημειώνεται ότι οι μειώσεις θα τεθούν σε ισχύ στις περιοχές και τις ημέρες που η αιθαλομίχλη χτυπάει «κόκκινο» και συγκεκριμένα, τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ θα ενεργοποιείται σε επίπεδο Δήμων και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.



Η απόφαση αφορά 2 εκατομμύρια και παραπάνω ιδιοκτήτες ρολογιών της ΔΕΗ και το δημοσιονομικό κόστος που κρίνεται περιορισμένο, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Την πρόταση έχει καταθέσει και επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και, σύμφωνα με το Mega, την έχει αποδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε για τις ημέρες τις δύσκολες που θα υπάρχει αιθαλομίχλη, να υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε με έκπτωση ηλεκτρικό ρεύμα από ορισμένες καταναλώσεις και κάτω».

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.