Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πεντακάθαρα νερά στο 95% των ακτών της χώρας μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το κολύμπι στις ελληνικές θάλασσες ήταν ανέκαθεν μια μοναδική εμπειρία. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των χημικών αναλύσεων του ΥΠΕΚΑ, όπου το 95% των ελληνικών ακτών κολύμβησης χαρακτηρίζεται από νερά εξαιρετικής ποιότητας. Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του «προγράμματος κατάρτισης ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης» ο ειδικός γραμματέας υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Η ποιότητα των ελληνικών υδάτων ήταν και στο παρελθόν ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τα πορίσματα από το 1990 έως και το 2010 το σύνολο των ακτών (95%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση. «Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία τροποιήθηκε πρόσφατα», προσέθεσε ο ειδικός γραμματέας, «αφενός τα όρια έγιναν πιο αυστηρά, αφετέρου ο χαρακτηρισμός μιας παραλίας θα προκύπτει βάσει των αναλύσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών». Και με τα νέα δεδομένα, ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των θαλασσών αριστεύει. Συγκεκριμένα, σε 2.034 ακτές κολύμβησης τα ύδατα χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας βάσει των αναλύσεων στα έτη 2007 - 2011, ενώ 60 παραλίες ως καλής ποιότητας. Το «μαύρο πρόβατο» των ελληνικών ακτών σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι δύο παραλίες στη λίμνη Βεγορίτιδα.

Παράλληλα με την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει την κατάρτιση του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας. Το μητρώο θα αποτελείται από το σύνολο των ακτών κολύμβησης που παρακολουθούνται συστηματικά από το υπουργείο με 2.155 σημεία δειγματοληψίας. Η ταυτότητα κάθε ακτής θα περιλαμβάνει τα βασικά της χαρακτηριστικά, την οργάνωση, την περιβαλλοντική κατάσταση, τις υφιστάμενες και τις δυνητικές πιέσεις κάθε ακτής. Τα μητρώα θα διατίθενται στο Διαδίκτυο, όπου οι λουόμενοι θα πληροφορούνται αλλά και θα σχολιάζουν την ποιότητα της παραλίας, ενώ καθήκον κάθε δήμου είναι να αναρτά την ταυτότητα σε κάθε ακτή.

Αυτοψίες


Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία από εννέα επιστημονικές ομάδες του ΥΠΕΚΑ στις μισές παραλίες της χώρας και αναμένεται ώς τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί. Μέσω της διαδικασίας αυτής θα αναδειχθούν οι ελλείψεις υποδομών και θα αλλάξουν λανθασμένες τακτικές, που ώς σήμερα ίσχυαν - όπως οι αυτοσχέδιοι ΧΥΤΑ κοντά σε ακτές.

Ποια, όμως, η διαφορά μεταξύ «ταυτότητας» και «γαλάζιας σημαίας» μιας παραλίας; «Οι γαλάζιες σημαίες είναι μια αξιολόγηση που πραγματοποιείται διεθνώς από ΜΚΟ· στη χώρα μας υπεύθυνος φορέας είναι η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης» διευκρινίζει ο κ. Ανδρεαδάκης. «Εχουμε αμφότεροι μια κοινή βάση αξιολόγησης, τις χημικές αναλύσεις των υδάτων από το ΥΠΕΚΑ, αλλά διαφοροποιούμαστε στα κριτήρια αξιολόγησης». Οι γαλάζιες σημαίες βραβεύουν τις παραλίες που αποδεδειγμένα έχουν καθαρά νερά και προσφέρουν κάποια ανέσεις στους λουομένους, όπως προσβασιμότητα της παραλίας σε ΑΜΕΑ, εγκατάσταση υγιεινής, ύπαρξη ναυαγοσώστη κ. λπ.

Επίσης, το δείγμα των παραλιών είναι μικρότερο, αφού ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος κάποιου δήμου ή ιδιώτη. Ενώ το ΥΠΕΚΑ ελέγχει ανεξαιρέτως όλες τις ακτές της χώρας, κάνοντας αυτοψία, ερευνώντας πιθανές πηγές ρύπανσης στο μέλλον και παραθέτοντας στους ενδιαφερομένους ακόμα και μετεωρολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.