Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΕΣΑμεΑ: Διυπουργική συνάντηση για την Αναπηρία. Στη Λετονία ο Ι. Βαρδακαστάνης (11-12/5)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 12.05.2015


Αρ. Πρωτ.: 1234

Στη Ρίγα της Λετονίας, που κατέχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ, διοργανώθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την αναπηρία που εστίασε στην ενταξιακή εκπαίδευση και στην εργασία των ατόμων με αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διεξήχθη διυπουργική συζήτηση με σκοπό να εντοπιστούν τα επιτεύγματα που προέκυψαν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD) στην ΕΕ και οι νέες προκλήσεις. Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, όπου στις παρεμβάσεις του εξέφρασε τις απόψεις του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για ποιοτική εργασία, η εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους απέχει ακόμη από το να καταστεί πραγματικότητα. «Οι νέοι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας, και οι νέοι με αναπηρία έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι. Ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας, που συνδέεται και με άλλες μορφές διακρίσεων, αυξάνεται. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή εργασία εντός της ΕΕ μειώνεται. Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης έχουν περιορισμένες δυνατότητες και δεν είναι χωρίς αποκλεισμούς. Η επαγγελματική κατάρτιση ως προετοιμασία για την αγορά εργασίας δεν είναι διαθέσιμη στην πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του αναπηρικού κινήματος ότι οι επερχόμενες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ θα ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της Λετονικής Προεδρίας και θα οργανώνουν συχνά διυπουργικές συναντήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πιο επίκαιρο παρά ποτέ, αφού η ΕΕ βρίσκεται στο μέσον της διαδικασίας επανεξέτασης της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών από την επιτροπή του ΟΗΕ: «οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το πώς η ΕΕ εφαρμόζει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εγκριθούν στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 και θα πρέπει να είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Προεδρίας της ΕΕ, δεδομένου ότι θα χρησιμεύσουν ως βάση για την πολιτική της αναπηρίας στην ΕΕ και σε επίπεδο κρατών μελών για τους επόμενους μήνες και χρόνια», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Φόρουμ αλλά και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Γιάλλουρος, υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι πολιτικές για τα προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των παιδιών και των ενηλίκων με αναπηρία: «Σε όλες τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σε όλες τις έρευνες του εργατικού δυναμικού της αγοράς, τα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθούν. Στο πνεύμα της Σύμβασης, τα άτομα με αναπηρία πρέπει ουσιαστικά να συμμετέχουν σε όλα τα θέματα της πολιτικής, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ», τόνισε ο κ. Γιάλλουρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.