Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα πραγματοποιηθεί από 14-26 Μαΐου.

Ανοιξιάτικο για πρώτη φορά στα 17 χρόνια της διοργάνωσης και με την ελπίδα πως θα προλάβει να ...ενηλικιωθεί (θα εξασφαλισθούν τα κονδύλια ώστε να πραγματοποιηθεί και το επόμενο 18ο φεστιβάλ) είναι φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας που ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 14 Μαΐου) και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 26 Μαΐου στο Κιλκίς.

Η χρονική μεταφορά (από τον Οκτώβρη που πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στο Μάιο) έγινε φέτος προκειμένου έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να έχουν αποδοθεί τα απολογιστικά στοιχεία των διοργανώσεων των προηγούμενων έξι ετών (2010-2015) τα οποία πραγματοποιήθηκαν με επιχορήγηση μέσω του αντιστοίχου προγράμματος των ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 1.150.000 ευρώ (περί τα 200.000 ευρώ/ανά διοργάνωση).

Οι τέσσερις πυλώνες της διοργάνωσης, όπως αναλυτικά αναφέρθηκε σ' αυτές σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Χουάν Χοσέ Κοράλες (Juanjo Corrales), ο Βάσκος - Ισπανός εμπνευστής και ιδρυτής του, είναι το καλλιτεχνικό μέρος (με τη συμμετοχή 38 θιάσων από 10 χώρες, 130 καλλιτεχνών και 38 διαφορετικών κουκλο-θεατρικών έργων), το κοινωνικό θέατρο, το εκπαιδευτικό έργο (θα πραγματοποιηθούν επτά σεμινάρια - εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες και 20 εργαστήρια στα σχολεία) καθώς και η 7η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαιχτών.

Στη φετινή διοργάνωση μετέχουν καλλιτέχνες και θίασοι από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Κούβα, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ελβετία, τη Βραζιλία και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης η Unesco μέσα από το διεθνές παράρτημα της UNIMA (Διεθνής Ένωση των Κουκλοπαιχτών) επέλεξε το Φεστιβάλ του Κιλκίς προκειμένου να παρουσιάσει σ' αυτό το πρώτο μέρος ενός κοινού διεθνούς προγράμματος για γυναίκες συγγραφείς κουκλοθεατρικών παραστάσεων, στο οποίο θα συμμετάσχουν γυναίκες από την Ολλανδία, τη Δανία και την Ελλάδα.

Γυναίκες είναι εξάλλου η πλειονότητα των σύγχρονων κουκλοπαιχτών σε διεθνές επίπεδο (περί το 90% σύμφωνα με τον κ. Κοράλες, αντιστρέφοντας πλέον τα ποσοστά).

Οι παραστάσεις των κουκλοθέατρων θα πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου, στην Αυστροελληνική καπναποθήκη, στο χώρο της πολιτιστικής εταιρείας εκπαιδευτικών αλλά και στην πλατεία Ειρήνης (υπαίθριες) του Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.