Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν για «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμούς και ΦΠΑ - Όπισθεν ολοταχώς για τα δάνεια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πικρό ποτήρι της υποχώρησης και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αλλά και της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να πιεί -και μάλιστα σύντομα - η Κυβέρνηση αν θέλει να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, να πάρει τα 3 δις ευρώ και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του χρόνου.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στο θέμα είναι μεν συμβιβαστική μεν αλλά υποδεικνύει σίγουρα νέες υποχωρήσεις από την Ελληνική πλευρά.

«Στόχος μας να καλύψουμε τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους είπε».

Το κρίσιμο μέγεθος θα είναι το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών στους οποίους θα παρέχεται ασυλία από πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Η διαφορά μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι μεγάλη. Με την πρόταση των δανειστών (κατοικία με αντικειμενική αξία έως 120 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ) καλύπτεται περίπου το 40% των δανειοληπτών.

Με την πρόταση του υπουργείου οικονομίας (ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ) καλύπτεται το 72,4% των νοικοκυριών που έχουν σήμερα πρόβλημα.

Η εναλλακτική θα είναι ένα ενδιάμεσο ποσοστό της τάξης του 55- 60% όπου η ασυλία από πλειστηριασμούς θα αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία πέριξ των 200.000 ευρώ και εισόδημα από 15.000 έως 20.0000 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου οικονομίας τονίζουν ότι το πρόβλημα πρέπει να έχει λύση μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ώστε να έχουμε θετική αξιολόγηση κατά την εξέτασης της πορείας υλοποίησης του προγράμματος από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group).

Άλλωστε, μια εμπλοκή στην εκταμίευση των 2 δις ευρώ που έχουν οριστεί να δοθούν τον Οκτώβριο και του 1 δις ευρώ που έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο η οποία θα έχει αιτία την καθυστέρηση του προγράμματος μπορεί να σταματήσει και την εκταμίευση των 10 δις ευρώ που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα όλη την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Ο κ Ντομπρόβσκις συνέδεσε σαφώς την αξιολόγηση του προγράμματος με την διαδικασία για τις τράπεζες τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Τούτο διότι μετά την 1/1/2016 θα αρχίσει να ισχύει η οδηγία για την διάσωση εκ των έσω (bail in) η οποία βάζει στο παιχνίδι και τους ομολογιούχους αλλά και τους καταθέτες.

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο το οποίο δημιουργήθηκε εκ του μη όντος ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να επιβάλλει ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση να προσπαθήσει να αναιρέσει το μέτρο και στο τέλος να καταλήξει σε ένα κλιμακωτό ΦΠΑ που ξεκινά από το 0% για ιδιωτικά νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς 6% για φροντιστήρια και ξένες γλώσσες και 13% για ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια.

Ο κλιμακωτός ΦΠΑ αποκλείστηκε από την τρόικα λόγω κοινοτικών κανονισμών που θέλουν κάθε προϊόν και υπηρεσία στα οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά ΦΠΑ αυτό να γίνεται με τον ανώτερο συντελεστή δηλαδή το 23%.

Από την άλλη μεριά σχεδόν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που να μπορούν να αποδώσουν έσοδα ύψους 168 εκ ευρώ ευρώ και 240 εκ ευρώ το 2016.

Συνεπώς το πιο πιθανό σενάριο είναι η εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι πια γεγονός και μας συντροφεύει τουλάχιστον για το 2015 και το 2016 μέχρι να βρεθεί βιώσιμη λύση για την αντικατάστασή του.

------------

Το πικρό ποτήρι της υποχώρησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αλλά και της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να πιει - και μάλιστα σύντομα - η κυβέρνηση αν θέλει να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, να πάρει τα 3 δισ. ευρώ και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου.

Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Commission κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στο θέμα είναι μεν συμβιβαστική, αλλά υποδεικνύει σίγουρα νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. «Στόχος μας να καλύψουμε τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους», είπε.

Το κρίσιμο μέγεθος θα είναι το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών στους οποίους θα παρέχεται ασυλία από πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Η διαφορά μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι μεγάλη. Με την πρόταση των δανειστών (κατοικία με αντικειμενική αξία έως 120 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ) καλύπτεται περίπου το 40% των δανειοληπτών.

Με την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας (ακίνητη περιουσία μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 35000 ευρώ) καλύπτεται το 72,4% των νοικοκυριών που έχουν σήμερα πρόβλημα.

Η εναλλακτική θα είναι ένα ενδιάμεσο ποσοστό της τάξης του 55- 60%, όπου η ασυλία από πλειστηριασμούς θα αφορά ακίνητα με αντικειμενική αξία πέριξ των 200.000 ευρώ και εισόδημα από 15.000 έως 20.0000 ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας τονίζουν ότι το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχουμε θετική αξιολόγηση κατά την εξέταση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group).

Άλλωστε, μια εμπλοκή στην εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ που έχουν οριστεί να δοθούν τον Οκτώβριο και του 1 δισ. ευρώ που έχουν οριστεί για τον Νοέμβριο, η οποία θα έχει αιτία την καθυστέρηση του προγράμματος μπορεί να σταματήσει και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον ειδικό λογαριασμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα όλη την διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης τους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις συνέδεσε σαφώς την αξιολόγηση του προγράμματος με τη διαδικασία για τις τράπεζες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου και να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου. Τούτο διότι μετά την 1/1/2016 θα αρχίσει να ισχύει η οδηγία για την διάσωση εκ των έσω (bail in), η οποία βάζει στο παιχνίδι και τους ομολογιούχους αλλά και τους καταθέτες .

-----------

ΦΠΑ στην παιδεία, πλειστηριασμοί και φαρμακεία βραχυκυκλώνουν κυβέρνηση και δανειστές

Υλοποιήθηκε το 90% των πρώτων προαπαιτούμενων.

Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προκειμένου να κατατεθεί, ακόμα και σήμερα στη Βουλή, νομοσχέδιο που να κλείνει όλα τα προαπαιτούμενα από το πρώτο πακέτο και να ικανοποιεί τους δανειστές.

Το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων παραμένουν στα ανοικτά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν οι λεπτομέρειες στα μέτρα που κατατίθενται στη Βουλή και διορθώνουν τα κενά που εντόπισε η τρόικα με στόχο να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ.

Σε συνολική ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των μέτρων που περιέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές προχώρησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π) σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα Στο όργανο προεδρεύει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση: «Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σημειώνεται ότι για το ΦΠΑ στην παιδεία οι δανειστές ξεκαθάρισαν στην κυβέρνηση ότι είτε θα επιβληθεί 23% ΦΠΑ είτε μηδέν, ενώ στα κόκκινα δάνεια παραμένει το χάσμα με την ελληνική πλευρά να ψάχνει έντιμο συμβιβασμό.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr , http://www.real.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.