Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τέλος στο τραπεζικό απόρρητο της Ελβετίας για τους πολίτες της ΕΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου τη θέση του επί της συμφωνίας με την Ελβετία για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των πολιτών της ΕΕ, κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές. Η ΕΕ και η Ελβετία θα ξεκινήσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων τους, αρχής γενομένης από το 2018.

"Δεν θα ανεχτούμε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από πρόσωπα ή εταιρείες με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρων. Κάθε φορά που κάποιος διαπράττει φορολογική απάτη, στερεί χρήματα από το κράτος που θα μπορούσαν να δαπανηθούν για τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη. Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής", δήλωσε ο εισηγητής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία).

Η ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν το Μάιο του 2015 να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από το Μάρτιο του 2014. Η συμφωνία συμβαδίζει επίσης με το παγκόσμιο πρότυπο 2014 σχετικά με την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Στη συμφωνία υπάρχουν επίσης διατάξεις που στοχεύουν στο να περιορίσουν τις πιθανότητες οι φορολογούμενοι να αποφύγουν να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές τη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων ή τις επενδύσεις σε προϊόντα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να:

• εντοπίζουν ορθά και χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους

• διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις

• αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής

• αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του με 593 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 58 αποχές.

Επόμενα βήματα

Η ΕΕ και η Ελβετία πρέπει τώρα να συνάψουν εγκαίρως τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σε αυτή τη διαδικασία, και η συμφωνία πρέπει επίσης να επικυρωθεί από το Ελβετικό Κοινοβούλιο.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.