Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Τι ισχύει για τις απουσίες λόγω προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απάντηση του υπουργού Παιδείας στη Βουλή.

«Αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, (ΠΔ 104/79 ΦΕΚ 23) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την περ. η, άρθρο 1, του ΠΔ 485/1983 (Α 184) για τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια: "Απουσίες μαθητών από το Σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας τους οφειλόμενες σε ολιγόωρη η ολιγοήμερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον Οικείο Νομάρχη" δε λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησης».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή απάντηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στη Βουλή ενώ προστίθενται και τα ακόλουθα:

«Επίσης, σύμφωνα με την παρ.5α, άρθρο 3, ΠΔ 485/1983 (Α 184) για τα Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, μόνο οι απουσίες της πρώτης και της τελευταίας διδακτικής ώρας είναι δυνατόν κατά την κρίση του συλλόγου των διδασκόντων, να δικαιολογηθούν, εφόσον οφείλονται σε εξαιρετικά σοβαρούς αντικειμενικούς λόγους των ιδιαίτερων τοπικών καιρικών συγκοινωνιακών και άλλων συνθηκών.

Επιπρόσθετα, στην με αρ. πρ. Ε3/40/14-02-1985 εγκύκλιο του Υπουργείου αναφέρεται ότι όταν τα σχολεία κλείνουν με απόφαση του νομάρχη λόγω κακοκαιρίας, δε σημειώνονται απουσίες. Επιπλέον από το Υπουργείο εκδόθηκαν οι με αρ. πρ.27649/Γ2/09-03-2011 και 4845/Γ2/15-01-2013 εγκύκλιοι βάσει των οποίων: «(…) απουσίες μαθητών που δεν ανήκουν χωροταξικά στη σχολική μονάδα που φοιτούν (Εσπερινά, Μουσικά, Πειραματικά, Καλλιτεχνικά, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ) και οι οποίες αποδεδειγμένα (ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιεί ο κάθε μαθητής) οφείλονται σε απεργία των Μέσω Μαζικής Μεταφοράς, (…) δε λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό της φοίτησης».

Τέλος, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν προβλέπεται σχετική ρύθμιση από την ισχύουσα νομοθεσία για το θέμα των απουσιών λόγω προβλημάτων μεταφοράς μαθητών, εντούτοις το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει κατά περίπτωση σχετικά προβλήματα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.