Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τα ενεργειακά ποτά στο «μικροσκόπιο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερωτηματικά σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα ενεργειακά ποτά; Ο προβληματισμός για τα δημοφιλή energy drinks αντί να μειώνεται μεγαλώνει, ιδιαίτερα όταν οι έρευνες δείχνουν ότι αποτελούν επιλογές υψηλής προτίμησης ανάμεσα στους νέους και τους εφήβους.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Pediatrics καταγράφει αναλυτικά το περιεχόμενο, τα οφέλη και τους κινδύνους των ενεργειακών ποτών.

Πρώτα απ’ όλα η κατανάλωση ενεργειακών ποτών μεταξύ των εφήβων έχει εκτιναχθεί από το 16% που ήταν το 2003, στο 35% το 2008. Μια άλλη μελέτη σε κολέγιο κατέγραψε ότι το 50% των σπουδαστών καταναλώνει το λιγότερο 1-4 energy drinks το μήνα. Για το 2012 μάλιστα καταγράφηκαν αρκετές εισαγωγές στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων εξαιτίας ενεργειακών ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες που θορύβησαν τις Αρχές.

Τι είναι αυτό που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά που μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία;

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά ενός ενεργειακού ποτού είναι:

- Καφεΐνη
- Γκουαρανά
- Ταυρίνη
- Ginseng
- Ζάχαρη
- Βιταμίνες του συμπλέγματος B

Η ποσότητα κάθε συστατικού που περιέχεται στα ενεργειακά ποτά δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Επιπλέον η μίξη μεταξύ τους δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά αν τελικά κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο από τα επιμέρους οφέλη που μπορεί να παρέχει καθένα ξεχωριστά. Επίσης αυτό που υπογραμμίζει η μελέτη είναι η συνήθεια πολλών νέων να αναμιγνύουν τα ενεργειακά ποτά με αλκοόλ ή ακόμη και με τη λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών.

Σε υψηλά επίπεδα κινείται η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από τους μαθητές και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΦΕΤ, το ποσοστό κατανάλωσης ανάμεσα στους εφήβους κυμαίνεται στο 43,9%.

Από όσους δήλωσαν ότι καταναλώνουν ενεργειακά ποτά το 55,4% ήταν αγόρια.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 17,0% δήλωσε ότι δοκίμασε πρώτη φορά ενεργειακά ποτά στο δημοτικό. Σε ποσοστό 47,9% δοκίμασαν στο γυμνάσιο και το 23,7% στο λύκειο.

Το 73,5% δήλωσε ότι τα καταναλώνουν επειδή απλά τους αρέσει η γεύση τους ενώ να 41,9% τα επιλέγει διότι πιστεύει ότι τα ενεργειακά ποτά τους δίνουν την ενέργεια που χρειάζονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.562 μαθητές λυκείου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από αυτούς 2.042 ήταν αγόρια, οι περισσότεροι δεν φάνηκε να γνωρίζουν ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη.

Πολλά μένουν ακόμη να διερευνηθούν, όπως οι επιπτώσεις στην υγεία από την μακροχρόνια κατανάλωση ενεργειακών ποτών, η σωστή ενημέρωση πάντως γονιών και παιδιών κρίνεται από όλους απαραίτητη.


Πηγή: http://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.