Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ένα στα έξι είδη κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ποια ζώα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ένα στα έξι είδη ζώων θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της οριστικής εξαφάνισης, εάν δε γίνει κάτι για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η ζοφερή αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι τα ζώα που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο κίνδυνο εξαφάνισης ζουν στη Νότια Αμερική, Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα ερευνητών προσθέτει στις δυσάρεστες αυτές προβλέψεις και τα θαλάσσια ζώα που ζουν κοντά στη Βόρεια Αμερική, την Ανταρκτική και τη Νέα Ζηλανδία, υποστηρίζοντας ότι είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ προειδοποιούν ότι ένα στα έξι είδη ζώων αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρείται συρρίκνωση των οικοτόπων και προβλήματα μετανάστευσης των ειδών.

Ο Dr Mark Urban μελέτησε τα δεδομένα από 131 ερευνητικές εργασίες επάνω στη βιοποικιλότητα και κατέληξε σε αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών θα επιταχυνθεί σύμφωνα με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
Αν η παγκόσμια θερμοκρασία σημειώσει άνοδο της τάξης των 2 βαθμών Κελσίου μόνο, σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, ο κίνδυνος εξαφάνισης θα αυξηθεί από 2,8% έως 5,2%.

Αν όμως, η παγκόσμια υπερθέρμανση διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της και σημειώσει άνοδο 4,3 βαθμών Κελσίου, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια αύξηση του κινδύνου εξαφάνισης των ειδών της τάξης του 16%.

«Αν δε γίνει κάτι για τον έλεγχο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των υπόλοιπων αερίων του θερμοκηπίου και συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την υπερθέρμανση της Γης, τότε θα αντιμετωπίσουμε μια πιθανή απώλεια ειδών με την αναλογία 1 προς έξι» ανέφερε ο ίδιος στο BBC.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.