Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα 5+1 μέτρα-σοκ του νέου νόμου για 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκπτώσεις στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων (γιατρών δικηγόρων, μηχανικών) που δεν έχουν κλείσει πενταετία και μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής για τους αγρότες, ώστε να καταβάλλουν το 20% του εισοδήματός τους ακόμη και σε βάθος εξαετίας, αντί τριετίας, υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, βλέποντας τις κινητοποιήσεις να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Η πρόταση για μείωση εισφορών «στους πολλούς», όπως λέει η κυβέρνηση, κρύβει παγίδα για μείωση συντάξεων.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση οι εισφορές σύνταξης και ασθένειας θα ξεκινούν από τα 98 ευρώ το μήνα αντί 158 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση και 210 ευρώ που είναι σήμερα η χαμηλότερη εισφορά στον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΑΕΕ δεν θα μπορεί να πληρώνει τις ίδιες συντάξεις στους σημερινούς δικαιούχους από τη στιγμή που οι εισφορές μειώνονται κατά 50% για την πρώτη πενταετία των νέων ασφαλισμένων.

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο συζήτησαν χθες σε συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων (Γ. Στασινός από το Τεχνικό Επιμελητήριο, Μ. Βλασταράκος από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και Β. Αλεξανδρής από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών).

Έφυγαν όμως με άδεια χέρια. Έκαναν λόγο για «μεγάλη απόσταση» που τους χωρίζει με την κυβέρνηση και δήλωσαν επιφυλακτικοί στον τρόπο επιβολής των εισφορών ιδίως πάνω από τις 12.000 ευρώ εισοδήματος. Η απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν αλλάζει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου που απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με την πρόταση που τους παρουσίασε η κυβέρνηση:

1. Οι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες που διανύουν την πρώτη τους πενταετία, για τα δύο πρώτα έτη θα πληρώνουν εισφορές για σύνταξη ίση με 14% επί ενός ελαχίστου μηνιαίου εισοδήματος 468,8 ευρώ, και επιπλέον το 6,95% για ασθένεια.

2. Για τα τρία επόμενα έτη η εισφορά σύνταξης θα υπολογίζεται στο 17% (+6,95% για την ασθένεια) και μετά την πενταετία εισφορά σύνταξης στο 20% του εισοδήματος και 6,95% για ασθένεια.

3. Όσοι έχουν αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα δεν θα πληρώνουν εισφορές, ενώ θα ενισχύονται με επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

4. Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι θα πληρώνουν το 6% επί της αμοιβής και το υπόλοιπο 14% θα το πληρώνει ο εργοδότης.

5. Για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση εισφορών με ένα μικτό σύστημα που θα προβλέπει εισφορά 15% του εισοδήματος, αλλά όχι μεγαλύτερη από 30% σε σχέση με σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.