Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου το κάνει ανεφάρμοστο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Φύλλο και φτερό, σημείο προς σημείο, έκαναν οι πρυτάνεις το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντόπουλου, δηλώνοντας ότι υπογράφουν πως δεν θα υπάρξει κανείς βεβαίως που δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει και κανείς που θα εκποιήσει τον ρόλο του, αφού η αντισυνταγματικότητά του νομοσχεδίου, για την οποία έχουν αποφανθεί εννέα συνταγματολόγοι, τη γνωμοδότηση των οποίων έχει υιοθετήσει η Σύνοδος, τον κάνει εκ των προτέρων ανεφάρμοστο.

Στην προμετωπίδα της αντιπαράθεσης με την υπουργό Παιδείας τέθηκαν οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι οποίοι σήκωσαν ως επί το πλείστον το βάρος της στοιχειοθέτησης των αντιρρήσεων που είχε από την προηγούμενη ημέρα εκφράσει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα των μεταρρυθμίσεων τιτάνιο και το σύστημα των τριών οργάνων διοίκησης, Συμβούλιο, Πρύτανης και Σύγκλητος, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, αντίστοιχο των 25 εκ των 27 ευρωπαϊκών κρατών της Ε.Ε. Και για το άσυλο ήταν απόλυτη η υπουργός Παιδείας, πως πρέπει να αλλάξει ό,τι ισχύει και να ισχύσει ό,τι και στους υπόλοιπους δημόσιους χώρους, παρ' ότι οι πρυτάνεις ζήτησαν να μην καταργηθεί το ισχύον καθεστώς.

Ο πρύτανης Πελοποννήσου Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ιδιαίτερα το αρραγές μέτωπο των πανεπιστημιακών δασκάλων που εκφράστηκε και με την ομόφωνη απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων.

Την αντίθεσή τους, ωστόσο, στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που αποδομούν τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διαλύοντας τις σπουδές και υποβαθμίζοντας τα πτυχία, εξέφρασε η πλειονότητα των πρυτάνεων που πήρε μέρος στη συζήτηση στην αίθουσα της Γερουσίας όπου συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την ακρόαση των φορέων στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων».

Μόνοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου της Άννας Διαμαντοπούλου, ο καθηγητής Αλέξανδρος Λυκουργιώτης, διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, και ο ακαδημαϊκός και επίσης διορισμένος πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Σταμάτης Κριμιζής, που του ζητήθηκε να μεταφέρει την εμπειρία του από το Johns Hopkins University στο οποίο υπήρξε διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής Έρευνας. Ο Ν. Σταυρακάκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, δεν υπήρξε επικριτικός, αλλά όχι και υπέρμαχος.

Οι πρυτάνεις αποδέχθηκαν ότι υπάρχουν παθογένεια και στρεβλώσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια και ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές που θα βοηθήσουν τη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά και του συνόλου των διαδικασιών που ορίζουν τη λειτουργία τους. Δέχθηκαν ακόμη ότι υπάρχει και οικογενειοκρατία, αλλά όχι μόνον μέσα στα πανεπιστήμια, όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι υπάρχει γενικότερα στη χώρα, «καταλαβαίνετε τι εννοώ». Επίσης στηλίτευσαν τη συρρίκνωση της υποχρέωσης της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν Παιδεία και κατήγγειλαν ότι έχουν γίνει ήδη, λόγω Μνημονίου, οριζόντιες περικοπές που φτάνουν και το 50% στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν οι πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων.

Κατηγόρησαν το υπουργείο ότι θέτει κόκκινες γραμμές, αλλά και για ελλειμματική διαδικασία διαλόγου, στον οποίο δεν ελήφθη υπόψη καμιά από τις 30 προτάσεις που έχουν καταθέσει. Εξέφρασαν και τους φόβους τους ότι οδηγούμαστε σε ένα Πανεπιστήμιο με έλλειμμα δημοκρατίας και αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και άφωνο και αναποτελεσματικό διοικητικά.

«Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, «θα οδηγήσει σε καθηγητές ετεροαπασχολουμένους, πλήττοντας περισσότερο το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια και πρότεινε να υπάρχουν τρεις βαθμίδες: αποκλειστικά πλήρους απασχόλησης, πλήρους και μερικής.

Τάσος Κουράκης: Ασφυκτική πολιτική απαξίωσης των πανεπιστημίων

Ερωτήματα εγείρονται και για το γεγονός ότι δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου για την ίδρυση και την κατάργηση εδρών ή προγραμμάτων σπουδών, δυνατότητα που δίνεται στους εξωτερικούς παράγοντες, υπογράμμισε στην απογευματινή συζήτηση επί των άρθρων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Επεσήμανε επίσης το ασφυκτικό πλαίσιο, που αφαιρεί τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά από τα τμήματα και τα μεταφέρει στη σχολή, που θα αποφασίζει για τη χρηματοδότηση και για το ποια θα είναι, αλλά και την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων για τη διευκόλυνση φοίτησης των ανθρώπων με αναπηρία. Ακόμη τη μη αναφορά στη φοιτητική στέγαση που, αν δεν είναι αβλεψία, όπως είπε ο Τ. Κουράκης, και προστεθεί στη μη χορήγηση συγγραμμάτων, η κυβέρνηση δυστυχώς κάνει απαραίτητα πλέον τα φοιτητικά δάνεια που προβλέπει στο νομοσχέδιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.