Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πώς λειτουργεί η φοιτητική λέσχη στο ΑΠΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δραματική μείωση του ποσοστού τα τελευταία τρία χρόνια.

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ και για την καλύτερη πληροφόρηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινού, παρέχεται ενημέρωση για το θέμα.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, οι δαπάνες της λέσχης αφορούν στη σίτιση των φοιτητών στις εγκαταστάσεις της ΠΦΛ και στα παραρτήματα Θέρμης, Σταυρούπολης, και μέχρι πρόσφατα και στη Βέροια, την Υγειονομική Περίθαλψη των Φοιτητών και τη Συντήρηση – Φύλαξη – Καθαριότητα – Θέρμανση των εγκαταστάσεών της (προσωπικό εργολαβιών).

Για το 2012 οι συνολικές δαπάνες της Λέσχης, ανήλθαν σε 4.621.532 ευρώ.

Η λέσχη, εκτός από μάγειρες, τραπεζοκόμους και διοικητικό προσωπικό, απασχολεί επίσης γεωπόνους, χημικό τροφίμων, κτηνίατρο και παρασκευαστές εργαστηρίων για τον πολύ ευαίσθητο τομέα του ελέγχου των τροφίμων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται, όπου απαιτείται, με αντίστοιχα εργαστήρια της Κτηνιατρικής Σχολής. Επίσης διαθέτει θερμαστές, υδραυλικό, ηλεκτρολόγους και άλλες ειδικότητες για την κάλυψη των τεχνικών αναγκών, γιατρό και νοσηλεύτριες για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ το διοικητικό προσωπικό ενδεικτικά καλύπτει το Λογιστήριο και το Τμήμα Προμηθειών, που διαχειρίζονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων και υλικών, το catering και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες μίας μεγάλης ανεξάρτητης παραγωγικής μονάδας εστίασης. Παράλληλα παρέχει στήριξη προσωπικού των γραμματειών του πανεπιστήμιου, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει αυτό το διάστημα το ΑΠΘ.

Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την μη αναπλήρωση του προσωπικού και την αύξηση των εργασιών έχει οδηγήσει σε πραγματική έλλειψη προσωπικού με αποκορύφωμα το τμήμα της κουζίνας. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Λέσχη μειώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια από 163 σε 130.

Μόνο το 2012 ετοιμάστηκαν και διανεμήθηκαν 1.050.000 γεύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία εντός της ΠΦΛ, ενώ κάποιες ποσότητες (περίπου 500 μερίδες ημερησίως) μεταφέρθηκαν στα παραρτήματα του ΑΠΘ.

Τα έξοδα για την προμήθεια των τροφίμων ανέρχονται για το 2012 σε 1.128.280 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος των υπολοίπων εξόδων αφορά στις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες της σίτισης. Για το 2013 η δαπάνη για τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά περίπου 22% για τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού και την εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού σιτιζόμενων.

Η σίτιση έχει επεκταθεί πλήρως τα Σαββατοκύριακα (με περίπου 1.500 γεύματα ανά ημέρα) ενώ μεσοβδόμαδα τα ημερήσια γεύματα φτάνουν περίπου τις 5.500 μερίδες, με δύο ημέρες την εβδομάδα τα γεύματα να ξεπερνούν τις 7.000. Ο ρόλος όμως της Λέσχης δεν σταματάει στη σίτιση. Η ΠΦΛ λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ιατρείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε καθημερινή βάση, ενώ καλύπτει τα νοσήλια φοιτητών που δεν καλύπτονται από άλλο φορέα (π.χ. γονική ασφάλεια), σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στο εξωτερικό.

Η ΠΦΛ στηρίζει με προσωπικό και υλικά τόσο την Πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας, όσο και τη θερινή λειτουργία των μαθημάτων Δασολογίας στα Πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι και τους Ταξιάρχες.

Το κτίριο της Λέσχης έχει τη δυνατότητα και φιλοξενεί τις παρακάτω υπηρεσίες του ΑΠΘ:

• Μονάδα Σημασιολογικού Ιστού
• Γραφείο Διασύνδεσης
• Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΘ
• Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα
• Γραφείο Συνηγόρου του Πολίτη

Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΠΦΛ, που ανήκουν στο ΑΠΘ απαιτούν καθαριότητα συντήρηση και φύλαξη σε εικοσιτετράωρη βάση, με σημαντικό μέρος των εξόδων να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Λέσχης. Η Φοιτητική Λέσχη είναι ζωτική κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Η Διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ της ΠΦΛ, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αδιάλειπτη λειτουργία της και είναι πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να παράσχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.