Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Στη Βουλή για το ν/σ «Ρυθμίσεις Υπουργείου Δ. Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 24.10.13

Τις προτάσεις της ΕΣΑμεΑ επί του ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» ανέπτυξε στη Βουλή ο γ.γ. της Συνομοσπονδίας Χρήστος Νάστας, κατά την ακρόαση των φορέων στην συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, ζητώντας να λυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οικογένειές τους, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και της δίκαιης και ισότιμης πολιτικής.

Ειδικά για το θέμα της διαθεσιμότητας η Συνομοσπονδία αξιώνει κανένας εργαζόμενος με αναπηρία 50% και άνω να μην εισαχθεί και να μην απολυθεί! Ειδικότερα για τους εργαζομένους του 1648/1986 και του 2643/1998 ζητά να σταματήσουν η ομηρεία και οι παλινωδίες. Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι οι μόνοι που αφορούν εργαζομένους με αναπηρία, πηγάζουν ευθέως από το Σύνταγμα και συγκεκριμένα από το άρθρο 21, είναι από τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και αντί απόλυσης χρήζουν της άμεσης προστασίας και υποστήριξης από το Κράτος.

Παράλληλα, επί του ν/σ η ΕΣΑμεΑ ζήτησε τη λήψη μέτρων για την ένταξη ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε εποχικές εργασίες, διατάξεις με τις οποίες θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων σε εποχικές θέσεις εργασίας. Επισήμανε ότι η νομοθεσία προβλέπει ανάλογα κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα άτομα με αναπηρία που βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Με το ίδιο σκεπτικό ζήτησε ένα αντίστοιχο ευνοϊκό νομικό πλαίσιο και για τις μετατάξεις/αποσπάσεις τόσο για τους υπαλλήλους με αναπηρία/χρόνια πάθηση όσο και για τα μέλη των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα άτομα με βαριά αναπηρία.

Γενικότερα, ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και κάθε διάταξη ή νόμος περί αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λάβει υπόψη του την νέα κοινωνική προσέγγιση της αναπηρίας.

Παράλληλα, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνης και ο α' αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Θωμάς Κλεισιώτης, σε συνάντηση με την υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου παρουσίασαν τα παραπάνω αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Ανακοίνωση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 125 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.