Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Νόμιμη και συνταγματική η επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αντίστοιχη απόφαση του ΣτΕ και για τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την επιστράτευση των εκπαιδευτικών τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, τον Ιανουάριο του 2013.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με τρεις αποφάσεις της απέρριψε προσφυγές των σωματείων των εργαζομένων κρίνοντας ότι από τις συγκεκριμένες απεργιακές κινητοποιήσεις υπήρχε κίνδυνος για την δημόσια υγεία.

Οι δικαστές έκριναν, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ότι η αναβολή των πανελλαδικών εξετάσεων, «μπορεί να είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις, σε έκταση και ένταση τέτοιες, ώστε να δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, για την αντιμετώπιση του οποίου (σ.σ.: κινδύνου) δικαιολογείται κατά το Σύνταγμα και τον νόμο η επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών».


Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς οι δικαστές αποφάσισαν ότι το γεγονός πως δεν υπήρχε προσωπικό ασφαλείας για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών μεταφοράς του κοινωνικού συνόλου είχε ως αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η ελάχιστα απαιτούμενη παροχή της δημόσιας μεταφορικής υπηρεσίας.

Έτσι, δημιουργήθηκε κυκλοφορική συμφόρηση στις μετακινήσεις των άλλων μέσων μεταφοράς ιδιωτικών και δημοσίων και αντικειμενικός κίνδυνος για την υγεία των πολιτών που επιθυμούν να μετακινηθούν στο λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ανάγκη «έγκαιρης προσβάσεως σε υπηρεσίες υγείας».

Οι δικαστές, επικαλούνται στην επίμαχη απόφαση και στοιχεία που προσκόμισε το Δημόσιο τα οποία περιέχουν καταγγελίες ατόμων ευπαθών ομάδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ολομέλεια, δεν παραβιάζεται η Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας από την επ' αόριστο χρόνο επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.