Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Καφετέριες, μπαρ και ψητοπωλεία το 61% των νέων επιχειρήσεων στην Ηλεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μόλις το 9% αφορούν στη μεταποίηση και το 2% τον τουρισμό.

Τον εύκολο αλλά και ταυτόχρονα επισφαλή δρόμο προς την ανάπτυξη φαίνεται πως έχουν πάρει στην Ηλεία καθώς σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, από τις 2.060 επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή στο Επιμελητήριο του Νομού την τελευταία τετραετία, περισσότερες από τις μισές αφορούν παροχή υπηρεσιών και ούτε μία δεν δραστηριοποιείται στις εξαγωγές, τομέα τόσο καθοριστικό για την έξοδο από την κρίση.

Καφετέριες, μπαρ, ψητοπωλεία, ταβέρνες, κομμωτήρια, και άλλες μη παραγωγικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αποτελούν το εξωφρενικό ποσοστό του 61% των νέων εγγραφών επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας, μέσα στα σκληρά χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Πιο αναλυτικά η έρευνα της τοπικής εφημερίδας «Πρωινή», που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα ilialive.gr, κατέγραψε ότι κατά το διάστημα από 1-1-2010 μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 24-10-2014 στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας εγγράφηκαν συνολικά 2.060 νέες επιχειρήσεις. Από αυτές οι 1.254, δηλαδή ποσοστό 61%, αφορούν στην παροχή υπηρεσιών, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι καφετέριες και επιχειρήσεις εστίασης. Μόλις το 9% των νέων επιχειρήσεων (συνολικά 185) αφορούν στη μεταποίηση, κλάδο που περιλαμβάνει και την σχεδόν εξανεμισμένη βιομηχανική παραγωγή της Ηλείας. Οι εγγραφές επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ένα θεωρητικά δυναμικό επιχειρηματικό πεδίο για το νομό, είναι μόνο 41, καλύπτοντας μόλις το 2%. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις που εγγράφονται στο Επιμελητήριο είναι καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) και ταξιδιωτικά γραφεία.

Στις νέες εγγραφές το 28% των επιχειρήσεων (αριθμός 580) αφορούν στο εμπόριο, μια κατηγορία που διανύει μια μακροχρόνια παράδοση στο νομό. Όσο για τις εξαγωγές, όπως προαναφέραμε δεν υπήρξε ούτε μια εγγραφή επιχείρησης στο Επιμελητήριο Ηλείας μέσα στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης! Και εδώ, όπως διευκρινίζει ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Γιάννης Αντωνόπουλος, «μπορεί κάποιες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να κάνουν και εξαγωγές και να μην έχουν εγγραφεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, όμως τα επίσημα στοιχεία δηλώνουν ότι μέχρι το 2010 υπάρχουν μόνο 41 επιχειρήσεις με εξαγωγές, κυρίως αγροτικών προϊόντων». Ο κ. Αντωνόπουλος διευκρινίζει ακόμη ότι τα στοιχεία του Επιμελητηρίου είναι πολύ πιθανό να μην συμβαδίζουν απόλυτα με την πραγματικότητα, επειδή το μητρώο δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως ώστε να διαγραφούν όλες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά για την τάση που επικρατεί στο «επιχειρείν»: μια μικρή επιχείρηση, όπως ένα καφέ ή ένα ψητοπωλείο, μοιάζει περισσότερο εύκολη υπόθεση για κάποιον που θέλει να γίνει επιχειρηματίας, καθώς προϋποθέτει λίγα έξοδα, όμως συχνά αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό. «Το 50% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών θα κλείσουν μέσα σε διάστημα δύο έως τριών το πολύ χρόνων -κάποιες ίσως αρκετά νωρίτερα- επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και τα καταστήματα αυτού του είδους πολλά», τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος. Έτσι, η μικρή επιχείρηση, υπό το βάρος και των φόρων που καλείται να καταβάλλει σ’ ένα κράτος με τους μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη. Το λουκέτο «σφραγίζει» με τον πλέον άδοξο τρόπο τα όνειρα και τις προσδοκίες πολλών επίδοξων επιχειρηματιών και μετά απ’ αυτό αρχίζει ένας επίπονος κύκλος πιστωτικών υποχρεώσεων προς τρίτους, που συχνά διαρκεί αρκετά χρόνια…

Κι αν οι εγγραφές των τελευταίων χρόνων δείχνουν αυτή την εικόνα, το σύνολο των υφιστάμενων επιχειρήσεων του νομού προκαλεί πιο απογοητευτικά συναισθήματα, καθώς εμφανίζεται ακόμα υψηλότερο το ποσοστό των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, ενώ παραμένει μηδενικό αυτό των εξαγωγικών.

Σύμφωνα λοιπόν με το μητρώο του Επιμελητηρίου, από τις 12.772 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Ηλεία, οι 8.098 (ποσοστό 64%) αφορούν παροχή υπηρεσιών, οι 2.605 εμπόριο (ποσοστό 20%), οι 1.728 μεταποίηση (ποσοστό 14%), οι 300 τουρισμό (ποσοστό 2%) και μόνον οι 41 αφορούν σε εξαγωγές, διατηρώντας το ποσοστό λίγο πιο πάνω από το 0%. Και αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, είναι χωρίς την εκκαθάριση ενός μέρους του μητρώου, όμως τα ποσοστά είναι αναλογικά παραπλήσια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.