Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ σε 4 ακτιβιστές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τιμήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τoν αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Βραβείο Ορθής Διαβίωσης για το 2013 κέρδισαν τέσσερις άνδρες από το Κονγκό, την Παλαιστίνη, την Ελβετία και τις ΗΠΑ για τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας και την εξάλειψη των χημικών όπλων.

Ο Πολ Γουόκερ από τις ΗΠΑ τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, το οποίο αποκαλείται «εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ», για τον «ακούραστο αγώνα του για την απαλλαγή του κόσμου από τα χημικά όπλα».

Ο 67χρονος Γουόκερ εργάζεται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Cross που έχει βοηθήσει στην επαλήθευση της καταστροφής περίπου 55.000 τόνων χημικών όπλων στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Αλβανία και τη Λιβύη.

Ο 58χρονος Ντένις Μουκουέγκε, γιατρός από τη Δημοκρατία του Κονγκό βραβεύθηκε για «το θαρραλέο έργο του που αφορά τη θεραπεία γυναικών οι οποίες επέζησαν από τους ομαδικούς βιασμούς στην περίοδο του πολέμου». Ο Μουκουέγκε διευθύνει ένα νοσοκομείο στο Μπουκάβου του ανατολικού Κονγκό που έχει θεραπεύσει περίπου 40.000 θύματα ομαδικού βιασμού.

Ο παλαιστίνιος δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο 59χρονος Ράτζι Σουράνι στη Λωρίδα της Γάζας, τιμήθηκε «για την αφοσίωσή του στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Ο ελβετός αγρονόμος Χανς Χέρεν του Ιδρύματος Biovision βραβεύτηκε για τις προσπάθειές του για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας με τη χρήση βιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης ενός παρασίτου που απειλούσε τις ρίζες κασάβα, οι οποίες αποτελούν σημαντική καλλιέργεια στην Αφρική.

Την απονομή του «Εναλλακτικού Νόμπελ» ανακοίνωσε το Ιδρυμα Ορθής Διαβίωσης (Right Livelihood) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Καθένας από τους νικητές θα λάβει 500.000 κορώνες (78.000 δολάρια). Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.