Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

«Γάλα με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αγελαδοτρόφοι κάνουν λόγο για «διατροφικό μεσαίωνα» και φοβούνται απώλεια 50.000 θέσεων με τη νέα ρύθμιση.

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και οι επιπτώσεις που θα φέρει αυτή η ρύθμιση ήταν το θέμα που απασχόλησε στη συνάντηση που είχαν το πρωί εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος και της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι, η επιχειρούμενη ρύθμιση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα οδηγήσει σε απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας, οι οποίοι επισημαίνουν επίσης ότι είναι αμφίβολο το οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

«Η ελληνική αγελαδοτροφία παράγει ποιοτικό, εγγυημένο προϊόν και θα πρέπει να τη στηρίξουμε», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας πως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να περνούν «από κόσκινο».

«Ήταν μια κρίσιμη συνάντηση. Οι θέσεις τού υπουργού μάς ικανοποίησαν και ευελπιστούμε ότι θα περάσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Αθανάσιος Βασιλέκας, επισημαίνοντας ότι αυτό που σήμερα θα έπρεπε να απασχολεί είναι πώς θα στηριχθεί η αγελαδοτροφία, η οποία καλύπτει μόλις το 35% των αναγκών της χώρας σε γάλα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για εισαγωγή φρέσκου γάλακτος από άλλες χώρες, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκειά του, έκρουσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχει φρέσκο γάλα διάρκειας ορισμένων ημερών και άνετα θα μπορεί να το φέρει κανείς στην Ελλάδα. Θα πουλιέται στα ράφια ιταλικό φρέσκο γάλα», είπε και προσέθεσε πως οι φορείς του κλάδου θα ενημερώσουν για τις θέσεις τους σήμερα και αύριο τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας Γιώργος Κεφαλάς, εκτίμησε ότι από ενδεχόμενη εφαρμογή της ρύθμισης, όχι μόνο είναι αμφίβολο το οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή, αλλά θα σημάνει και απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο.

«Πρόκειται για διατροφικό μεσαίωνα και δεν θα υποχωρήσουμε», δήλωσε και σημείωσε πως δεν μπορεί να ονομάζεται φρέσκο, γάλα με διάρκεια μεγαλύτερη από 5 ημέρες.

Ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδας απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του στο γραφείο του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση της επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα σημάνει τον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα «η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Ελλάδα του φρέσκου γάλακτος είναι 0,89 λεπτά το λίτρο και η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Αγγλία είναι 0,96 το λίτρο. Η μέση τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι 0,43 λεπτά το λίτρο και η μέση τιμή παραγωγού στη Γερμανία είναι 0,41 λεπτά το λίτρο».

Ο Σύνδεσμος προτείνει ότι «αυτό που μπορεί να φέρει άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, είναι η καθιέρωση ενός εθνικού σήματος "Δίκαιου Εμπορίου" (fair trade), όπου στη συσκευασία του προϊόντος θα αναγράφονται οι τιμές παραγωγού, μεταποιητή, διακινητή και λιανέμπορου. Έτσι, κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.