Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ο σταφυλόκοκκος ανιχνεύεται τώρα γρηγορότερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νέα μέθοδος ταυτοποιεί την ύπαρξη βακτηρίων σε λιγότερο από μία ώρα.

Συνήθως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ότι έχουμε μολυνθεί από σταφυλόκοκκο πριν βγουν τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων, αρκετές ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων που μας έκαναν να ξεκινήσουμε τη σχετική διερεύνηση.

Πώς θα φαινόταν όμως αν ο γιατρός μπορούσε να βρει ποιο μικρόβιο ευθύνεται για τη μόλυνσή μας χωρίς να χρειαστεί να πάρει δείγμα και να το στείλει για ανάλυση;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ μάλλον βρήκαν έναν ευκολότερο τρόπο για να ταυτοποιούν το σταφυλόκοκκο. Η ομάδα δημιούργησε έναν μη επεμβατικό χημικό καθετήρα που ανιχνεύει ένα συχνό είδος του εν λόγω βακτηρίου στο σώμα.

Με τον καθετήρα που έφτιαξαν οι ερευνητές ανιχνεύουν ένα είδος σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) που βρίσκεται κυρίως σε νοσοκομεία και προκαλεί δερματικές μολύνσεις, που μπορούν να εξαπλωθούν στα οστά και τις αρθρώσεις και να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες, κυρίως για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Frank Hernandez, βασικός συγγραφέας της μελέτης τόνισε σχετικά: «Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, μισό εκατομμύριο άνθρωποι προσβάλλονται από αυτό το είδος σταφυλόκοκκου και οι 20000 από αυτούς πεθαίνουν εξαιτίας του». και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε τους τρόπους ανίχνευσης βακτηρίων με μία απλή μέθοδο που περιμένουμε ότι θα είναι φτηνή, γρήγορη και αξιόπιστη».

Άλλωστε, το μεγάλο πρόβλημα με το σταφυλόκοκκο είναι ότι οι γιατροί δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι υπάρχει στο σώμα παρά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων που συνήθως παίρνουν πολλές μέρες.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.