Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

«Τουρισμός» στη ρημαγμένη Φουκουσίμα πέντε χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς ξορκίζουν τον τρόμο του παρελθόντος στην πόλη-φάντασμα της Ιαπωνίας.

Πέντε χρόνια μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που ισοπέδωσε τη Φουκουσίμα και προκάλεσε τεράστιο πλήγμα σε όλη τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, ο τουρισμός δίνει στους ντόπιους από τις έρημες περιοχές του πυρηνικού ατυχήματος την ευκαιρία να εξορκίσουν τον τρόμο του παρελθόντος.

Οι περιοχές αυτές που ερήμωσαν μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα έχουν γίνει πλέον δημοφιλείς προορισμοί «σκοτεινού τουρισμού» και προσελκύουν κάθε χρόνο περισσότερους από 2000 επισκέπτες που θέλουν να δουν τι άφησε πίσω της η πυρηνική τραγωδία.

«Δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν τη Φουκουσίμα- εκτός από το Τσέρνομπιλ- που να μπορεί κανείς να δει πόσο φρικτό είναι το πυρηνικό ατύχημα», λέει ο ντόπιος «οδηγός» Shinichi Niitsuma δείχνοντας στους επισκέπτες τα «αξιοθέατα» στη μικρή πόλη Namie.

«Θέλω οι επισκέπτες να δουν αυτή την πόλη φάντασμα, δεν είναι μόνο η κληρονομιά της, είναι και η ξεκάθαρη απελπισία του παρόντος», προσθέτει ενώ ξεναγεί τους επισκέπτες στον κεντρικό δρόμο της πόλης, μόλις οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής.

Ήταν 11 Μαρτίου του 2011 όταν πολύ ισχυρός σεισμός 9 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας πυροδοτώντας το τσουνάμι που ισοπέδωσε τις παράκτιες περιοχές αφήνοντας πίσω του 16.000 ανθρώπους νεκρούς και 2.500 αγνοούμενους.

Λόγω των φόβων για τη ραδιενέργεια, οι κάτοικοι της Namie που την εκκένωσαν λίγο μετά το πυρηνικό ατύχημα δεν έχουν ακόμα επιστρέψει.

Ο 70χρονος Niitsuma είναι μεταξύ των 10 ντόπιων εθελοντών οδηγών που οργανώνουν ξεναγήσεις στη Namie και άλλες πόλεις της Φουκουσίμα, ανάμεσά τους και απαγορευμένες περιοχές. Η ξενάγηση γίνεται μα διαρκή μέτρηση των επιπέδων ραδιενέργειας ώστε να αποφευχθούν τα πολύ βεβαρυμμένα σημεία.

Πρώην δάσκαλος η 61χρονη Akiko Onuki είναι επίσης μία από τους εθελοντές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν άλλες Φουκουσίμα», λέει εξηγώντας γιατί θέλει να δείχνει στους επισκέπτες το κατεστραμμένο σπίτι της.

«Η τηλεόραση και οι εφημερίδες μιλούν για ανοικοδόμηση που προχωρά και πως η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητά της, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ», τονίζει η Chika Kanezawa από το Τόκιο.






















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.