Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η «κρυφή ζάχαρη» που περιέχεται στα ποτά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να προσέχετε για να μην ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο.

Δύο ποτήρια από το αγαπημένο σας ποτό αρκούν για να υπερβείτε το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ζάχαρης για τον οργανισμό σας.

Ένα ποτήρι τζιν με τόνικ περιέχει τρεισήμισι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ ένα μικρό μπουκαλάκι μηλίτη περιέχει πέντε!

Στις αρχές Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών, συστήνοντας στους ενήλικες να μην καταναλώνουν πάνω από έξι κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Οι ειδικοί άλλωστε προειδοποιούν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που κυριαρχούν στο σημερινό τρόπο διατροφής, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, περιέχουν «κρυφά ποσοστά ζάχαρης», τα οποία συμβάλλουν στην παχυσαρκία, τις καρδιακές ασθένειες, την εμφάνιση διαβήτη και τη φθορά των δοντιών.

Τονίζουν ακόμη, ότι τα αλκοολούχα ποτά δεν αναφέρουν πόση ζάχαρη περιέχουν και οι καταναλωτές δε θα πρέπει να αγνοούν αυτήν την παράμετρο.

«Η ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται σε μερικά από τα ποτά είναι εντυπωσιακά μεγάλη» ανέφερε ο καρδιολόγος Dr Aseem Malhotra στη Daily Mail.

«Κι εμένα μου αρέσει να απολαμβάνω το ποτό μου, όπως όλοι οι υπόλοιποι, όμως φροντίζω να επιλέγω εκείνα που έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα ζάχαρης. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, το οποίο έχει σχετικά χαμηλά επίπεδα ζάχαρης, μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών ασθενειών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κρασί και η μπύρα περιέχουν τα χαμηλότερα ποσοστά ζάχαρης, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την κατανάλωση που κάνει κανείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.