Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Κερατσίνι: Απάνθρωπο εργασιακό γκέτο με τη σφραγίδα του δήμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εργαζόμενοι με ειδικές ανάγκες πετάχτηκαν σ' ένα χώρο και αφέθηκαν να «σαπίσουν» εκεί.

Ενα απάνθρωπο εργασιακό γκέτο έχει δημιουργήσει η δημοτική αρχή του δημάρχου Λ. Τζανή (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στο Δήμο Κερατσινίου σε βάρος 42 εργαζόμενων ΑΜΕΑ επειδή διεκδίκησαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και τα δεδουλευμένα τους! Αυτό διαπιστώθηκε από παρέμβαση που έγινε χτες το πρωί από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με επικεφαλής τον Χάρη Χουρδάκη και αντιπροσωπείες από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, τη γραμματεία ΠΑΜΕ του Πειραιά κ.ά.

Πρόκειται για εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης του δήμου που πριν από δύο και τρία χρόνια προσλήφθηκαν με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Επειδή ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ο ΟΑΕΔ δεν καταβάλλει τα αντίστοιχα ποσά για τη μισθοδοσία τους και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 17 μήνες και όχι μόνο αυτό. Οταν προσέφυγαν στα δικαστήρια για να πάρουν τους μισθούς τους και να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, η δημοτική αρχή τους τιμώρησε. Τους παρόπλισε, χωρίς αντικείμενο εργασίας, σε ένα επικίνδυνο εργασιακό χώρο, ο οποίος δε διαθέτει ούτε τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας, εγκυμονώντας κινδύνους για την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων!

Το μεγαλύτερο μέρος των 42 εργαζομένων είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε μία αίθουσα στον τρίτο όροφο του Πολιτικού Κέντρου του Δήμου και οι υπόλοιποι στο ισόγειο. Το ασανσέρ του κτιρίου είναι χαλασμένο επί τρεις μήνες, η σκάλα δε διαθέτει προστατευτικό κάγκελο και όλα αυτά όταν οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα! Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε τουαλέτα! Μάλιστα ένας εργαζόμενος με αναπηρία τον Απρίλη του 2012 έπεσε από αυτή τη σκάλα, υπέστη πολλαπλά κατάγματα και ακόμα βασανίζεται από το εργατικό ατύχημα.

Από την αντιπροσωπεία της ΣΕΑΑΝ και τους φορείς ζητήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης όμως ο ίδιος έφυγε. Οι φορείς έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο δημάρχου ο οποίος απουσίαζε.

«Ντροπή και αίσχος» χαρακτηρίζει αυτήν την κατάσταση σε δελτίο Τύπου η ΣΕΑΑΝ και τονίζεται ότι στη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους κατέληξαν ότι αν μέχρι σήμερα δεν λειτουργήσει το ασανσέρ θα γίνει νέα παρέμβαση το γραφείο δημάρχου. Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο, απαιτώντας να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε χώρους εργασίας που θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και θα πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου, ΑΜΕΑ και μη, να μη γίνει καμία απόλυση.

Η ΣΕΑΑΝ τονίζει ότι «Η δημοτική αρχή του Κερατσινίου και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν, είναι μηχανισμός επιβολής αυτής της πολιτικής». Καλεί εργαζόμενους, ΑΜΕΑ, γονείς να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά με όρους αξιοπρέπειας.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.