Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Ενδείξεις για τυμβωρύχους και οι γρίφοι της Αμφίπολης - Νέα τρισδιάστατη απεικόνιση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αυξάνονται οι ενδείξεις για τυμβωρύχους στην Αμφίπολη

Θέμελης: «Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνία».

Πολύ ισχυρές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι υπήρξε εισβολέας ή εισβολείς στον τάφο της Αμφίπολης. Το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από την αρχική του θέση δεν μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί και όλα δείχνουν ότι ο τάφος έχει συληθεί. Μάλιστα αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να μην βρεθεί τίποτα εντός του νεκρικού θαλάμου.

Τα νέα ευρήματα συνιστούν ακόμα μία ισχυρότατη ένδειξη με κυριότερη βέβαια τη σπασμένη θύρα, ότι έχει γίνει εισβολή στον τάφο.

Οι τυμβωρύχοι έκαναν ζημιά, υποστήριξε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Π. Θέμελης σχετικά με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης και σχολιάζοντας τα νέα, εντυπωσιακά ευρήματα που εικόνες αυτών δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

«Το κεφάλι είναι προφανές ότι το σπάσανε και το πέταξαν στην άλλη γωνία», ανέφερε ο κ. Θέμελης στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς ο τάφος έχει παραβιαστεί".

Όπως είπε, ο ίδιος είχε υποψιαστεί ότι είχε συληθεί ο τάφος «από τις ενδείξεις από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλλειπαν οι σύνδεσμοι». Υποστήριξε ότι το μνημείο «ως αρχιτεκτόνημα είναι σημαντικό», όμως «υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει τίποτα μέσα" και εξέφρασε την αισιοδοξία μέσα στον τάφο να βρεθούν ζωγραφιές, τοιχογραφίες, τα οποία θα ήταν «σημαντικά στοιχεία».

Τον προβληματισμό του για την σπασμένη θύρα της εισόδου εξέφρασε ο κ. Θέμελης λέγοντας ότι «αυτή η μαρμάρινη πόρτα που έκλεινε ερμητικά τον νεκρικό θάλαμο που είναι και ωραία διακοσμημένη, είναι σπασμένη, βρήκαν κομμάτια, την κολλάνε τώρα και πολύ καλά κάνουν. Αλλά ποιος την άνοιξε; Ποιος την έσπασε;» Όπως τόνισε πολλοί τάφοι παραβιάζονταν μετά τους ενταφιασμούς καθώς γνώριζαν ότι υπήρχαν θησαυροί μέσα, αυτό όμως δεν μειώνει την αξία του.


----------------------

Οι επτά γρίφοι της Αμφίπολης

Σύντομα με την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης αναμένονται απαντήσεις.

Όσο περισσότερα είναι τα ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για τον τύμβο.

Επτά είναι οι κυριότερες απορίες που δημιουργούνται σύμφωνα με το «Έθνος».

1. Το κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας εντοπίστηκε θαμμένο σε επίπεδο πιο κάτω από το μαρμάρινο κατώφλι του τρίτου θαλάμου. Πώς βρέθηκε εκεί;

Πρόκειται για το πλέον βασικό ερώτημα με βάση τα πρόσφατα ευρήματα. Πιθανότατα ευθύνονται τυμφωρύχοι. Το κεφάλι άλλωστε ζυγίζει 100 - 150 κιλά.

2. Θα βρεθεί το άλλο κεφάλι από τη δεύτερη -τη δυτική- Σφίγγα, που λείπει επίσης;

Η τελευταία ελπίδα γι' αυτό είναι η αποκάλυψη του δαπέδου, όταν φύγουν και από εκεί τα χώματα.

3. Το πώρινο δάπεδο του τρίτου θαλάμου είναι "αναστατωμένο". Γιατί;

Η καθίζηση που παρατηρείται ίσως πρόκειται για κακοτεχνία στην κατασκευή, ενώ εκτιμάται ότι δε θα βρεθεί άλλη διακόσμηση.

4. Η μαρμάρινη θύρα είχε ανοίξει και κλείσει περισσότερες φορές από μία;

Στο μαρμάρινο κατώφλι αποκαλύφθηκαν ράγες για να ανοιγοκλείνει η πόρτα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν από την αρχή κατασκευασμένη για κάτι τέτοιο.

5. Υπάρχει τελικά το τέταρτο θύρωμα;

Οι ανασκαφείς πρέπει να κατέβουν κι άλλο, για να λυθεί το μυστήριο αν υπάρχει κι άλλος χώρος στον τέταρτο διαφραγματικό χώρο.

6. Τι άλλα ευρήματα αναμένονται;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, λείπει το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Αναζητούνται ακόμη επίσης οι μαρμάρινες δοκοί της ψευδοροφής. Αναμένονται όμως ακόμη κτερίσματα, προσφορές στο νεκρό και η ίδια η σαρκοφάγος.

7. Είναι ο τάφος συλημένος;

Αν και οι απόψεις διίστανται, η Κατερίνα Περιστέρη επαναλαμβάνει συνέχεια ότι είναι ασύλητος, μιας και οι σφραγιστικοί τοίχοι εκτιμάται ότι έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταφής, προκειμένου να προστατευτεί ο τάφος.

Η αντίθετη άποψη έχει ως επιχειρήματα τις επιχωματώσεις σε άσχετα σημεία και τις καταστροφές που έχουν παρατηρηθεί στα ευρήματα που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί.


----------------------

Τρισδιάστατη περιήγηση στον τάφο της Αμφίπολης

Νέο 3D βίντεο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, σου δίνει την αίσθηση του τύμβου της Αμφίπολης, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Το εντυπωσιακό βίντεο τελειώνει «ανοίγοντας» την μαρμάρινη πόρτα που οδηγεί στον 4ο θάλαμο.

Δείτε το βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.