Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Κωφεύει ο ΟΣΕ σε διαμαρτυρίες για προβλήματα προσβασιμότητας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αλληλέγγυοι στο πλευρό των κινητικά αναπήρων οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων



Κενό γράμμα οι υποδομές προσβασιμότητας στους ελληνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς...Κενό γράμμα οι υποδομές προσβασιμότητας στους ελληνικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς...

Συνεχείς τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες επιβατών με αναπηρία για τις ελλείψεις προσβασιμότητας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας παραμένουν αναπάντητες από τους υπευθύνους.Μεταξύ πολλών σταχυολογούμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: Από τις 8 Φεβρουαρίου η χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου Κατερίνα Μωραίτου, έχει ζητήσει την επισκευή των ανελκυστήρων στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Όταν το αίτημα διατυπώθηκε οι ανελκυστήρες ήταν επί δύο ήδη μήνες εκτός λειτουργίας, στην ίδια κατάσταση παραμένουν και σήμερα άλλους δυόμισι μήνες μετά. Αρχές Μαρτίου, το μέλος του Δ.Σ. του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) Σοφοκλής Αλέπης, κατήγγειλε τις ελλείψεις του σταθμού Νέας Περάμου του πραστιακού. Αναλυτικότερη η καταγγελία του Σ. Αλέπη μας υποχρεώνει να σταθούμε σ’ αυτήν ολίγον περισσότερο.


Ιδού λοιπόν τι κατήγγειλε το μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΠΑ, που σημειωτέον ζει στη Νέα Πέραμο και εργάζεται στην Αθήνα (κέντρο), άρα χρησιμοποιεί τον προαστιακό καθημερινά: Ο Σταθμός της Νέας Περάμου είναι πρακτικά εγκατελελειμμένος. Ο υπάλληλος του εκδοτηρίου εισητηρίων έχει ... εξαφανιστεί. Ο ένας εκ των δύο ανελκυστήρες δεν λειτουργεί. Συχνά πυκνά χαλάει η γεννήτρια ρεύματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Δεν λειτουργούν τα ακυρωτικά μηχανήματα εισητηρίων. Δεν υπάρχει καν η δυνατότητα απρόσκοπτης καταγγελίας όλων των παραπάνω διότι η φωνητική πύλη (τηλέφωνο 11 10) δεν έχει τη δυνατότητα καταγραφής παραπόνων!

Επ’ αφορμή της καταγγελίας Αλέπη και έχοντας συλλέξει και κάμποσες άλλες αντίστοιχες, Ο ΠΑΣΠΑ παρενέβη αρμοδίως αξιώνοντας με επιστολή του (στις 10 Μαρτίου) προς ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λοιπούς αρμόδιους περιλαμβανομένων των πολιτικών προϊσταμένων (υπουργείο μεταφορών) άμεση αποκατάσταση των ελλειμμάτων. Ουδέν έγινε. Προ ολίγων ημερών, στο πλευρό των κινητικά αναπήρων τοποθετήθηκε η πανελλήνια ένωση προσωπικού έλξης (ΠΕΠΕ) ΟΣΕ, αποδίδοντας τα του καίσαρος τω καίσαρι. Συγκεκριμένα, η ΠΕΠΕ ΟΣΕ ενημέρωσε στις 14 Απριλίου τον ΠΑΣΠΑ ότι “έχουν δοθεί επιδοτήσεις για έργα προσβασιμότητας που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Αντ’ αυτών, οι διοικήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΣΕ, καταργούν με εγκυκλίους τους τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών”.

Στο αγωνιώδες ερώτημα των κινητικά αναπήρων “γιατί εξαφανίζονται και δεν μας δίνουν έστω μιά τυπική απάντηση επί των καταγγελομμένων;”, την έμμεση απάντηση έδωσε προ διημέρου το ... αίσθημα αλληλεγγύης των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους. Με μήνυμά του στις 18 Απριλίου προς τον καταγγέλοντα Σ. Αλέπη ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό Π. Κολοκοτρώνης, διαβεβαιώνει ότι “θα παραλάβω προσωπικά τον φάκελο παραπόνων σας ώστε να φτάσει εκεί που πρέπει”. “Νιώθω πλέον βέβαιος ότι τουλάχιστον θα μας δώσουν μιά απάντηση, τώρα που το αίτημά μας έγινε και υπόθεση των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους” σχολιάζει ο Σ. Αλέπης, ανταποδίδοντας προς τους εργαζόμενους το αίσθημα αλληλεγγύης. Σημεία των καιρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.