Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συμφωνία για τα ταξίδια των σπουδαστών του Εμπορικού Ναυτικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας, εφοπλιστών και ΠΝΟ.
Σε συμφωνία – πλαίσιο, που λύνει το πρόβλημα με την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, κατέληξε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δεκάδες σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν βρίσκουν εδώ και δύο χρόνια πλοίο να κάνουν το δεύτερο εκπαιδευτικό τους ταξίδι και κινδυνεύουν να διαγραφούν από τις σχολές τους.

Θεσπίζεται πλέον ως υποχρεωτική η πρόσληψη ενός σπουδαστή για κάθε πλοίο του οποίου η διαχείριση γίνεται στην Ελλάδα – ανεξαρτήτως σημαίας – ενώ με κανονιστική πράξη προωθείται η εγγραφή στο επόμενο διδακτικό εξάμηνο εκείνων των σπουδαστών που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν ή δεν συμπλήρωσαν την απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία.

Αποφασίστηκε, επίσης, η εγγραφή στο τρίτο έτος σπουδών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού να επιτρέπεται με τη συμπλήρωση, σωρευτικά μέχρι τότε, τουλάχιστον επτάμηνης θαλάσσιας υπηρεσίας.

Η εναπομένουσα θαλάσσια υπηρεσία (για τη συμπλήρωση των 12 μηνών) δύναται να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός εξαετίας από την εγγραφή του σπουδαστή στην ΑΕΝ, οπότε και θα του χορηγείται το Δίπλωμα Γ' Τάξεως. Θα επεκταθεί, δηλαδή, ο χρόνος από δύο έτη σε τρία για την πραγματοποίηση των θαλασσίων ταξιδιών.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να εξεταστεί η κατάργηση εισφοράς υπέρ ΝΑΤ για τους σπουδαστές (416 ευρώ μηνιαίως από σπουδαστή και πλοίο) με ανάληψη αυτής από το κράτος όπως ισχύει για τα κατώτερα πληρώματα. Επίσης συμφωνήθηκε η επιδότηση του πρώτου εκπαιδευτικού ταξιδιού να ισχύει για τους έξι πρώτους μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας χωρίς περιορισμό εάν η υπηρεσία είναι συνεχής ή διακεκομμένη.

«Στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, πρωταρχικός σκοπός του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η ποιοτική αναβάθμισή της. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε σήμερα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και για τη συμφωνία στην οποία τελικά καταλήξαμε, προς όφελος των σπουδαστών μας, της ναυτικής εκπαίδευσης και της ελληνικής ναυτιλίας. Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο πως, όταν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κάθονται στο ίδιο τραπέζι με καλή πίστη και διάθεση για ειλικρινή διάλογο, μπορούν να εξευρεθούν λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.