Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τα παχύσαρκα παιδιά είναι καρδιοπαθή από τα 15 τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν από τα 15 τους κιόλας ενδείξεις καρδιοπάθειας και μαστίζονται από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 5.235 παιδιά διαπίστωσαν πως όσα ήταν παχύσαρκα στις ηλικίες 9-12 ετών, είχαν ενδείξεις καρδιοπάθειας στα 15-16 τους.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που αξιολογεί την πιθανή συσχέτιση μεταξύ Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), περιμέτρου μέσης και λιπώδους μάζας σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας με την καρδιολογική υγεία προς τα τέλη της εφηβείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα στα 9 τους χρόνια και δεν αδυνατίζουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη όταν γίνουν 15 ετών.

Ωστόσο, τα παιδιά που κατορθώνουν να αδυνατίσουν, ελαττώνουν σημαντικά τις συνέπειες των περιττών κιλών στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ντέμπι Λόουλορ.

Προγενέστερη μελέτη, που είχε πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά, είχε δείξει ότι οι αρτηρίες των παιδιών με πολλά περιττά κιλά έχουν μια δυσκαμψία που φυσιολογικά εκδηλώνεται στους ενήλικες με καρδιοπάθεια και η οποία εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.