Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αντικαρκινικό φάρμακο συρρικνώνει όλους τους όγκους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τα πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα στα ποντίκια.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο που συρρικνώνει ή ακόμα και εξαφανίζει στα ποντίκια όλα σχεδόν τα είδη ανθρώπινων όγκων (μαστού, ωοθηκών, εντέρου, ουροδόχου κύστης, ήπατος, προστάτη κ.α.) που έχουν μεταμοσχευθεί σε αυτά.

Το φάρμακο είναι ένα αντίσωμα που μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και, παράλληλα, ωθεί τα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα καταστρέψουν.

Είναι η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αντισώματα που φαίνεται να είναι ευρέως αποτελεσματική με διαφορετικά είδη όγκων. Αυτό το είδος θεραπείας κινητοποιεί τους μηχανισμούς του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

Το φάρμακο, που ανακαλύφθηκε πριν μία δεκαετία περίπου από τον καθηγητή παθολογίας Ίρβινγκ Γουέϊσμαν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, αρχικά φάνηκε ότι είναι αποτελεσματικό μόνο κατά της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων του αίματος.

Όμως, τώρα, σε μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), οι ίδιοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το αντίσωμα που μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης CD47 έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα είδη καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη CD47 παράγουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς. Όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να μπλοκάρουν στα πειραματόζωα την ανάπτυξη της εν λόγω πρωτεΐνης με τη βοήθεια εντός αντισώματος. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι, ακόμα και οι πιο επιθετικοί, μειώθηκαν σε μέγεθος και έπαψαν να κάνουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές, εισήγαγαν στα πειραματόζωα καρκινικούς ιστούς από διάφορα είδη ανθρώπινων όγκων και διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, το αντι-CD47 φάρμακο είχε αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι καρκίνοι του εντέρου μίκρυναν κατά το ένα τρίτο σε μέγεθος, ενώ οι όγκοι του μαστού εξαφανίστηκαν τελείως και, τέσσερις μήνες μετά την θεραπεία, συνέχιζαν να μην υπάρχουν καθόλου τέτοιου είδους καρκινικά κύτταρα στα πειραματόζωα.

Νέες έρευνες πρέπει να γίνουν, όμως, για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο «δουλεύει» εξίσου και στους ίδιους τους ανθρώπους και όχι απλώς σε μεταμοσχευμένους ανθρώπινους όγκους σε πειραματόζωα. Ερωτηματικό παραμένει, αν η νέα θεραπεία, εφόσον εφαρμοστεί, όντως στο μέλλον, θα είναι συμπληρωματική ή ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπάρχουσες, όπως η χημειοθεραπεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.