Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Νέο θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Υποχρεωτική η πιστοποίηση ελληνομάθειας για ομογενείς, τονίζει ο Θ. Πελεγρίνης.

Νέο θεσμικό πλαίσιο, περισσότερο ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία των διαπολιτισμικών σχολείων, αλλά και των σχολείων του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό.

«Στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να μπορέσουμε να νομοθετήσουμε, ώστε από τη επόμενη σχολική χρονιά να υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των σχολείων αυτών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος, στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου, που ξεκίνησε το υπουργείο, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού και το 6ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη.

«Η Επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση του νομοθετικού πλαισίου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση, έχει αρχίσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα να εργάζεται, ενώ η Επιτροπή για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή το έργο της, με στόχο και οι δύο, μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου, να μας έχουν καταθέσει προτάσεις, αφού κάνουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς», διευκρίνισε ο κ. Πελεγρίνης.

Πρόεδρος στην Επιτροπή για την Ομογενειακή Εκπαίδευση τοποθετήθηκε ο αν. καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου και στην Επιτροπή για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλος Χαραμής.

«Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλάζουν το τοπίο»

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 13 διαπολιτισμικά σχολεία, όμως, η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα έχουν πολλαπλασιάσει τις ανάγκες και, όπως γνωστοποίησε ο κ. Πελεγρίνης, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των σχολείων αυτών.

«Τα διαπολιτισμικά σχολεία διαμορφώθηκαν το 1996, από τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από 20 χρόνια και σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν. Ενδέχεται να αυξηθούν και επιπλέον απαιτείται ένα πλαίσιο νομοθετικό, μέσα στο οποίο, αφενός να μπορούν να κινούνται με περισσότερη ευελιξία και να δίδονται δυνατότητες και στα σχολεία που “τρέχουν” γρήγορα και σε εκείνα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ίδιους ρυθμούς, αφετέρου να γίνουν ελκυστικά και για τα Ελληνόπουλα», εξήγησε ο κ. Πελεγρίνης, συνομιλώντας, με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων που επισκέφθηκε. Τους διαβεβαίωσε δε ότι «προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε και να αναμορφώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, αυτό, όμως, δεν θα γίνει ερήμην υμών».

Αποτιμώντας, πάντως, τα αποτελέσματα, των επισκέψεων, που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα σε διαπολιτισμικά σχολεία, ο υφυπουργός σημείωσε πως «γενικά είναι πολύ θετική η εμπειρία μου, έχουν μία πολύ θετική επίδοση».

«Τα παιδιά, που έρχονται στο σχολείο μας χωρίς να είναι επιλογή τους, δεν επιθυμούν να φύγουν στη συνέχεια, αλλά και οι δάσκαλοι του σχολείου μας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εδώ με οργανική θέση, τόσα χρόνια παραμένουν εδώ, επειδή δεν επιθυμούν να φύγουν», είπε ο διευθυντής του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Ελευθερίου- Κορδελιού, Στέργιος Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του ο διευθυντής του διαπολιτισμικού σχολείου Ευόσμου, επισήμανε ότι «προσπαθούμε να αναπτύσσουμε τον αλληλοσεβασμό μέσω της αλληλεπίδρασης, ώστε τα παιδιά να κατανοούν και να εκτιμούν το ένα το άλλο και να αισθάνονται άνετα μεταξύ τους, καθώς ζούμε σε μία κοινωνία πολυπολιτισμική».

Ο υφυπουργός συνομίλησε και με παιδιά σε τάξεις των σχολείων που επισκέφθηκε, χαρίζοντάς τους βιβλία.

«Υποχρεωτική πιστοποίηση της ελληνομάθειας για τους ομογενείς»

Όσον αφορά το διάλογο που ξεκίνησε για την ομογενειακή εκπαίδευση, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «η εντολή που έχει η Επιτροπή είναι να εργαστεί σε μία εκ βάθρων αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να είναι ευέλικτο και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Γνωστοποίησε, πάντως, πως «σε ό,τι με αφορά -και είναι ένας κοινός τόπος- η πιστοποίηση της ελληνομάθειας είναι εκ των ων ουκ άνευ, οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται και πρέπει να μπει ένας τέτοιος όρος, που να υποχρεώνει τα παιδιά να πιστοποιείται η ελληνομάθειά τους». Διευκρίνισε δε ότι η πιστοποίηση «θα γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά», κατά τα πρότυπα, όπως είπε, των εξετάσεων αγγλικών Lower και Proficiency ή του γαλλικού delf.

«Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια, κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, για να πιστοποιείται η γλώσσα. Η πιστοποίηση θα είναι αντικειμενική, δεν θα είναι αυθαίρετη και αυτός είναι ο στόχος», σημείωσε ο κ. Πελεγρίνης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.