Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ασιατικά πιάτα με υψηλή θρεπτική αξία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα διατροφικά μυστικά της Ανατολής που μπορούμε να «κλέψουμε».

Ήδη από την αρχαιότητα, το φαγητό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φημισμένη ανατολίτικη ιατρική πρακτική. Και όχι άδικα!

Στην Ανατολή ακολουθούν ένα διατροφικό σχήμα που βασίζεται σε πολλά λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο ψάρια και θαλασσινά ενώ έχει παραπάνω φυτικές ίνες από τη δυτικού τύπου διατροφή που τείνουμε να ακολουθούμε πλέον και στην Ελλάδα. Ο τρόπος μαγειρέματός τους επιτρέπει τη διατήρηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των τροφίμων.

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά παχυσαρκίας σε, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Ταϊλάνδη είναι πολύ χαμηλά (<5 2="" br="">
Μυρωδιές και υγεία

Σκόρδο, τζίντζερ, κάρυ, κόλιαντρο, πιπεριές τσίλι, κανέλλα, κάρδαμο, κύμινο, βασιλικός, λεμονόχορτο... και η λίστα μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμα.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανατολίτικης κουζίνας, είναι ίσως τα μπαχαρικά τα οποία εκτός από γεύση και μυρωδιές έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, έχουν μελετηθεί για αντικαρκινική δράση και ως υπολιπιδαιμικοί παράγοντες. Μερικά από αυτά δε, έχουν χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αναλγητικά (γαρύφαλο) και αντι-εμετικά (τζίντζερ).

Ορεκτικό για απαιτητικούς ουρανίσκους

Και ο λόγος για το sushi φυσικά! Πρόκειται για μπουκιές ωμού ψαριού ή θαλασσινών με μαγειρεμένο ρύζι, τυλιγμένα από φύκι. Η μικρή διάρκεια μαγειρέματος είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ανατολίτικης κουζίνας.

Στην περίπτωση του sushi, διατηρούνται ανέπαφα τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών και θαλασσινών ενώ οι σάλτσες που συνοδεύουν το ορεκτικό λειτουργούν ως αντιμικροβιακοί παράγοντες για το ωμό ψάρι, όπως για παράδειγμα το wasabi.

Σαλάτα με τα όλα της

Αν και όπως είπαμε, τα λαχανικά είναι πολλά στην ασιάτικη κουζίνα, παραδόξως αυτά δεν προτιμώνται πάντα ωμά σε σαλάτες! Η σαλάτα στην ασιάτικη κουζίνα σπάνια αποτελείται μόνο από ωμά λαχανικά. Τις περισσότερες εκ των περιπτώσεων, αυτές περιέχουν και κάποια πηγή πρωτεΐνης όπως για παράδειγμα κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς (πχ κάσιους), σπόρους (πχ. ηλιόσποροι) ή και ξερά φρούτα.

Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο πιάτο ξεχειλίζει από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα αποτελεί μια πανδεισία γεύσεων.

Γλυκιά ή ξινή πάπια;

Μία πολύ συνηθισμένη γεύση της ασιάτικης κουζίνας είναι η γλυκόξινη σάλτσα η οποία θα συνοδεύει υπέροχα ένα πιάτο με πάπια. Η πάπια αποτελεί το πιο άπαχο κρέας της κουζίνας αυτής, αποτελώντας έτσι μια πηγή καθαρής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Επειδή όμως η γλυκόξινη σάλτσα περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, καλό είναι να προτιμήσετε μικρή ποσότητα και να ενισχύσετε την γλυκιά γεύση με λίγο... ανανά! Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ασιάτικης κουζίνας είναι η χρήση φρούτων ωμών ή ξερών στα πιάτα τους.

Κοτόπουλο με κάρυ

Αυτό το πιάτο το συναντάμε πολύ συχνά στην Ινδία. Μπορεί να τρώγεται σκέτο ως σούπα ή ως συνοδευτικό του ρυζιού για να συνθέσει ένα πλήρες γεύμα (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπη). Το κάρυ, δεν είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα, πρόκειται όμως για ένα κίτρινο μπαχαρικό με πολύ ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστή θρεπτική αξία.

Μελέτες δείχνουν πώς ηλικιωμένοι που καταναλώνουν συχνότερα κάρυ, παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα εγκεφαλικής λειτουργίας από αυτούς που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια. Το κάρυ έχει και αντιφλεγμωνώδη δράση η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς και για φαρμακευτικές εφαρμογές. Όχι άδικα έχει ονομαστεί λοιπόν, το στερεό χρυσό της Ινδίας, ένα αρχαίο μπαχαρικό με σύγχρονους στόχους.

Σόγια

Η σόγια και πάλι δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα. Είναι ένα είδος οσπρίου που χρησιμοποιείται πολύ στην ασιάτικη κουζίνα, ιδιαίτερα την κινέζικη και την ιαπωνέζικη μέσα σε σαλάτες, σε σούπες, ανακατεμένα με ζυμαρικά ή ρύζι ή ακόμα ως σως.

Είτε η ίδια η σόγια είτε τα προϊόντα της, (σόγια σως, γάλα από σόγια κλπ) έχουν μελετηθεί για την θετική τους επίδραση στην οστική υγεία. Αν αυτό οφείλεται στην πρωτεΐνη της σόγιας ή στις ισοφλαβόνες που περιέχει ή αν απλώς επειδή αποτελεί μέρος ενός γενικότερου χορτοφαγικού μοντέλου διατροφής, αυτό μένει να διευκρινιστεί. Προς το παρόν, οι έρευνες δείχνουν μια συσχέτιση των προϊόντων σόγιας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με την καλύτερη οστική πυκνότητα.

Noodles vs. ρύζι

Πρόκειται για τα προϊόντα που αποτελούν την βάση της ασιάτικης πυραμίδας διατροφής και την κυριότερη πηγή υδατανθράκων τους. Οι αμυλούχες αυτές τροφές, προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό την οποία απελευθερώνουν σταδιακά στο αίμα μας και όχι απότομα ως σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι.

Διαλέξτε ανάλογα το γούστο σας καθώς από θρεπτική αξία δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, προτιμήστε τα όμως βραστά και όχι τηγανητά για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες του λαδιού.

Σούπα λαχανικών

Κυρίως στην κινέζικη κουλτούρα, η σούπα λαχανικών είναι ένα απλό πιάτο το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα για αυτούς. Λαχανικά όπως, μωρά καλαμπόκια, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, σέλινο, πιπεριές και κρεμμύδι, προστίθενται όλα μαζί σε ένα σκεύος και αφήνονται να βράσουν.

Προκύπτει έτσι ένα γεύμα χαμηλό σε λιπαρά, πλούσια σε μικροθρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες και μέταλλα) αλλά και σε πρωτεΐνη που προέρχεται από τα μανιτάρια.

Συνδυάστε τα καλύτερα

Ξεκινήστε το γεύμα σας με ένα sushi. Συνεχίστε με μία σαλάτα με ποικιλία συστατικών και συνδυάστε στο κυρίως πιάτο noodles ή ρύζι με ψάρι ή χοιρινό με καυτερή σάλτσα ή κοτόπουλο. Διαλέξτε την κατάλληλη σως για σας στην ποσότητα που δεν σας επιφέρει παραπάνω θερμίδες, αλλά σας δίνει την απόλαυση αυτής της τόσο ξεχωριστής κουζίνας.

Μην ξεχνάτε ότι οι Ασιάτες, δίνουν μεγάλη έμφαση στο χρόνο που θα αφιερώσουν στο φαγητό τους κάνοντάς το να φαίνεται ιεροτελεστία των αισθήσεων. Δοκιμάστε και τα chopsticks, ίσως αυτό να είναι το μυστικό τους για να απολαμβάνουν την παραμικρή μπουκιά.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.