Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σωματείου ΑμεΑ Ν. Λακωνίας: Και οι επιβάτες των ΚΤΕΛ απόκτησαν δικαιώματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από το Γραφείο Τύπου.
Το Δ.Σ. διεκδικώντας την προσβασιμότητα όλων των χώρων και όλων των μέσων μεταφοράς και... επικοινωνίας ενημερώνει ανα τακτά χρονικά διαστήματα τους αρμόδιους φορείς του Νομού και όλους τους πολίτες για τις υποχρεώσεις της Πολιτείας, των Ο.Τ.Α. και όλων των λοιπών φορέων είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αφορούν αυτό το σημαντικότατο ζήτημα της προσβασιμότητας.

Το κείμενο που ακολουθεί αφορά κυρίως τις υποχρεώσεις των ΚΤΕΛ σχετικά με την μετακίνηση Ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο νέος κανονισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ υποχρεώνει τα ΚΤΕΛ να διοργανώσουν σεμινάρια επιμόρφωσης του προσωπικού τους για σωστή συμπεριφορά προς το επιβατικό κοινό.

Ο Σοφοκλής Φάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, αναφέρει ότι οι φορείς των ΚΤΕΛ συμφωνούν με τις προβλέψεις του νέου χάρτη δικαιωμάτων επιβατών, έχουν οργανώσει την εκπαίδευση του προσωπικού τους, όπως και κεντρική γραμμή παρατηρήσεων μέσω του αριθμού 14505.

Ποσό τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου θα επιστρέφουν οι συγκοινωνιακοί φορείς των ΚΤΕΛ σε κάθε επιβάτη τον οποίο δεν θα περάσει να παραλάβει το λεωφορείο από την αφετηρία ή από προκαθορισμένη στάση, σύμφωνα με το νέο κανονισμό δικαιωμάτων του επιβάτη υπεραστικών συγκοινωνιών, που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Μεταφορών.

Προβλέπεται, επίσης, τα ΚΤΕΛ να επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου στον επιβάτη εφόσον ακυρώσει την κράτηση θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την αναχώρηση του δρομολογίου και το 50% της τιμής του εισιτηρίου σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση θέσης σε λιγότερο από 8 ώρες προ της αναχώρησης.

Ο νέος επικαιροποιημένος χάρτης υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή, των φορέων συγκοινωνιακού έργου, που έχει εφαρμογή στα 52 υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, προωθήθηκε με απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου προς εναρμονισμό της εγχώριας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι υποχρεωτική για τους συγκοινωνιακούς φορείς των χωρών-μελών.

Σε αυτόν προβλέπονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των συγκοινωνιακών φορέων, οι υποχρεώσεις του προσωπικού του συγκοινωνιακού φορέα, όπως επίσης τα δικαιώματα και οι οικονομικές αποζημιώσεις των επιβατών σε περιπτώσεις παραβίασης των κανονισμών.

Οι επιβάτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες και παρατηρήσεις στα ΚΤΕΛ ή απευθείας στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των κατά τόπους Περιφερειών, οι οποίες ενεργοποιούν πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία επιβάλλουν διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις στις διοικήσεις των ΚΤΕΛ και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Αντίστοιχα, για παραβάσεις του προσωπικού των λεωφορείων προβλέπονται ποινές από τους κανονισμούς εργασίας τους.

Σύντομα, νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας θα προβλέψει την απελευθέρωση του κλάδου, με μετατροπή των ΚΤΕΛ, που λειτουργούν κατά βάση ως κοινοπραξίες ιδιοκτητών αδειών και οχημάτων, σε μετοχικές εταιρείες, καθώς επίσης την είσοδο και άλλων κλάδων της μεταφοράς, όπως π.χ. των τουριστικών λεωφορείων στην εκτέλεση τακτικών υπεραστικών δρομολογίων.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νέου κανονισμού είναι:

* Αποζημίωση του επιβάτη κατ΄ ελάχιστον 30 ευρώ για απώλεια αποσκευών και τουλάχιστον 15 ευρώ για απώλεια συνοδευτικού μικροδέματος.

* Αποζημίωση του επιβάτη ίση με την αξία αποκατάστασης ή επισκευής μεταφερόμενου εξοπλισμού, π.χ. αναπηρικού αμαξιδίου, που χάθηκε ή έπαθε φθορά.

* Επιστροφή 70 ή 50% της τιμής του εισιτηρίου του επιβάτη για ακύρωση της κράτησης θέσης σε υπεραστικό δρομολόγιο, που έγινε περισσότερες ή λιγότερες από 8 ώρες αντίστοιχα, πριν από την αναχώρησή του.

* Αποζημίωση ίση με το τριπλάσιο ποσό της αξίας του εισιτηρίου για επιβάτη που δεν τον πήρε το λεωφορείο από την αφετηρία ή την προκαθορισμένη στάση.

* Οι οδηγοί των λεωφορείων πρέπει να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους σε συγκεκριμένη θέση του οχήματος.

* Οι ελεγκτές πρέπει να δείχνουν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα στον επιβάτη κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

* Το προσωπικό των ΚΤΕΛ καλείται να έχει ευπρεπή εμφάνιση, να φορά στολή, να συμπεριφέρεται προς το επιβατικό κοινό με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία, ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα για οδηγούς και επιβάτες.

* Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική για τα ΚΤΕΛ έως και μία ώρα πριν από την εκτέλεση του δρομολογίου.

* Απαγορεύεται η μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών, χωρίς πρόσωπο που να τα συνοδεύει.

* Παιδιά έως 6 ετών ταξιδεύουν δωρεάν.

* Παιδιά 6 έως 15 ετών μπορεί να χρησιμοποιούν ανά τρία διπλό κάθισμα, εφόσον βρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος επιβατών.

* Επιτρέπεται η μεταφορά ζώων μόνον συνοδείας αναπήρων και μικρών κατοικιδίων, «που μεταφέρονται με κατάλληλο για το σκοπό αυτό μέσο», δηλαδή σε «κλούβα μεταφοράς».

* Οι συγκοινωνιακοί φορείς διαθέτουν υποχρεωτικά μηχανισμό διεκπεραίωσης καταγγελιών επιβατών και απαντούν αιτιολογημένα στις καταγγελίες εγγράφως εντός μηνός ή το αργότερο τριών μηνών.

Μετά Τιμής
Εκ του Δ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.